Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са

...
Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са
Коментари Харесай

Първан Симеонов: БСП от партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната

Протестните партии са на ръба на болшинството. Ако изборите са на следващия ден, ще им би трябвало поддръжката на Българска социалистическа партия. Това сочат данните за моментните настройки на „ Галъп”. „ Има месец и половина акция. Това е моментна картина”, акцентира Първан Симеонов в „ Здравей, България”.

Тази моментна картина обаче давала опция за сформиране на кабинет. „ Голяма част от алените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предходните мандати, в този момент наподобяват изтрити. Всички партии на смяната дават поръчки, че ще си сътрудничат. Но към момента не им стигат гласове за мнозинство”, изясни социологът.

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при Българска социалистическа партия. „ От партия на статуквото се трансфораха съвсем в партия на смяната. Това е показателно какъв брой условни са тези деления и каква пакост стана от това. Може би ще им би трябвало и Българска социалистическа партия, в случай че данните са такива”, сподели Симеонов. Според него различен значим въпрос е дали ще влезе групировката на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на митинга.

Симеонов разяснява и резултатите на „ Продължаваме промяната”.

„ Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно публично влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този стадий. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже следващият десен план, ще бъде друго. Засега играят вярно – изрично бягат от ролята на следващ десен план, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, пристигнала от президента легитимация, която им дава центристки вот”, изясни Симеонов.

„ Хубавото за ГЕРБ от новия план е, че всички останали може да станат на „ салата” и ГЕРБ да „ щръкнат” от горната страна. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, в случай че се окаже, че тези политици провокират някаква вълна”, сподели Симеонов.

При висока интензивност „ Продължаваме промяната” може да пернат повече гласове, счита още Симеонов.

„ При каквато и да е интензивност, ми се коства мъчно ГЕРБ и Движение за права и свободи да имат легитимността да създадат държавно управление. Известно време те би трябвало да останат в „ политическа карантина”, разяснява още социологът.

Един от главните резервоари за всички нови политически планове всекидневно били хора, които не гласоподават.

„ Част от тези, които в този момент се обръщат към Политическа партия са хора, които биха дали своят вот за Демократична България. Други са от хората, които предходните избори гласоподаваха за Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия и ГЕРБ даже може да изгубят гласове”, сподели Първан Симеонов.

Предизвикателството на президента Румен Радев към водача на ГЕРБ Бойко Борисов наподобява като провокация, счита още Симеонов. „ Румен Радев си го връща. Той акцентира позицията си като главен, съвсем единствен претендент. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, сподели Симеонов.

Данните на " Галъп " са от телефонен сондаж, извършен сред 21 и 26 септември измежду 2000 пълнолетни българи по специфична панелна методика, която обезпечава оптималната представителност. Абсолютната оптималната неточност е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР