Протестна акция в центъра на Москва се провежда в подкрепа

...
Протестна акция в центъра на Москва се провежда в подкрепа
Коментари Харесай

Москва пак въстана срещу репресиите над журналисти

Протестна акция в центъра на Москва се организира в поддръжка на проверяващия публицист Иван Голунов с искане за правда и правдивост за всички, оповестява Интерфакс.

„ Ние започваме този протест в поддръжка на всички публицисти. Ситуацията с Голунов е обща победа на цялата журналистическа общественост “, съобщи ръководителят на Съюза на публицистите в Москва и един от уредниците на митинга Павел Гусев.

„ Много е значимо, че се събрахме тук. Ние в този момент живеем в друга страна, тъй като нашето общество съумя да отбрани Голунов и аз се надявам, че по този начин ще бъде и в бъдеще. В този случай става дума освен за публицистите, а и за съгражданите ни. Необходимо е законодателството да бъде променено, в този момент е доста елементарно да сринеш ориста на индивида “, означи другият основател на събитието Владимир Соловьов, водач на Съюза на публицистите в Русия.

Соловьов огласи декларацията, която ще бъде връчена на генералния прокурор Юрий Чайка и министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Авторите на документа упорстват за задълбочена инспекция по делото против Голунов и за транспарантни резултати, както и за наказване за виновниците за обстановката с него. Освен това те желаят подготовка и внасяне на ремонти в чл.228 от Наказателен кодекс, да се преразгледат присъдите по този член, произнесени против публицисти, общественици и цивилен деятели.

Според него това е належащо, с цел да се обясни правомерността на дейностите на силоваците в съда и да се дефинира вероятността на потреблението на опиатите в битката против гражданските деятели. Авторите на документа считат да се извърнат към Росгвардията и генералната прокуратура, с цел да се създаде правилник за взаимоотношенията на силовите структури с журналистическото съсловие, изключително по време на митинги, даже и те да са неразрешени.

Журналистката Ева Меркачева, член на Съвета за развиване на гражданското общество и правата на индивида при президента, акцентира, че никой не желае особени права за публицистите, а равни за всички, и настоя за преразглеждане на чл.228, който третира притежанието на опиати.

Първоначално митингът е плануван като акция в поддръжка на кореспондента на електронното издание „ Медуза “ /с централен офис в Рига, Латвия/, арестуван с обвиняване за разпространяване на опиати. След освобождението му и снетото обвиняване уредниците издигнаха слогана „ Закон и правдивост за всички “. Предишното протестно шествие от 12 юни, което не беше позволено от московската администрация, завърши с над 200 арестувани участници.
На днешната демонстрация самият Голунов не съумя да се появи. Още един протест в негова поддръжка е плануван за 23 юни, координиран сред столичните управляващи и Либертарианската партия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР