Протестите за и против номинацията на Иван Гешев за главен

...
Протестите за и против номинацията на Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

Продължават протестите за и против номинацията на Иван Гешев

Протестите " за " и " срещу " номинацията на Иван Гешев за основен прокурор не престават през целия ден. Още сутринта имаше напрежение сред двете групи, а в следствие съперниците на Гешев се реалокираха на " Орлов мост ", където блокираха придвижването. През целия ден продължи и поддръжката за Иван Гешев пред Висш съдебен съвет.

След края на работния ден за мнозина, броят на протестиращите на " Орлов мост " се усилва. След настъпване на час пик се усилва и колоната от чакащи коли. През целия ден имаше замяна на реплики сред протестиращи и хора, които минават около тях и не са удовлетворени от блокадата на центъра на София.

Към обяд на мястото дойде и един от претендентите за кмет на София. Не се раздават пропагандни материали, няма и предизборни плакати, само че се виждат стикери с номера на бюлетината на кандидат-кмета.

Обстановката пред Висш съдебен съвет е много по-спокойна, съпоставено с тази на " Орлов мост ". Изслушването на Иван Гешев минава под музикален акомпанимент на национална музика, а част от протестантите се хванаха на хоро. Според последователите магистратите съзнателно бавят процедурата, само че ще останат до края на чуването. Засега няма провокации.

По-рано денем първи на митинг се събраха последователите на Иван Гешев. Още към 8:30 сутринта пред постройката на Висш съдебен съвет бяха издигнати плакати, а от преносима сцена последователите му показваха поддръжката си.
Подкрепяме избора, кандидатурата на Иван Гешев, който в този момент е заместник-прокурор и желаеме да стане прокурор, тъй като считаме, че той в действителност ще се бори против корупцията, против престъпността, за по- ефикасни присъди и ще бъде почтен и обективен.
Всички стачкуващи бяха проверявани подробно, а улиците към Висш съдебен съвет останаха блокирани от полицията през целия ден.
Георги Хаджиев - шеф на Столична дирекция на вътрешните работи: Аз мисля, че ние сме взели напълно естествени ограничения за сигурност с оглед застраховане на публичния ред.
Протестиращите против Гешев показаха недоволството си,че полицията не ги позволява до постройката на Висш съдебен съвет. Причината - последователите на Гешев първи подали в Общината искане за митинг пред Висш съдебен съвет. За да няма напрежение, беше препоръчана различна локация - на ул. " Княз Борис I ".
Аз съм срещу избирането на Гешев за основен прокурор, това е позицията ми, желая да отида и да я изразя там, а не тук на 100 метра от мястото.
Така митингът се реалокира на Орлов мост, където се стигна до обсада на кръстовището.Градският транпорт също беше спрян. За малко имаше и напрежение сред полиция и протестиращи.
Полицай: Ама минимум можете да изгоните полицията от някъде.
Протестиращ: Никой не ви гони. Обърнахме се към вас да не провокирате жителите. Това е единственото. Провокацията е това, което се случи пред Висш съдебен съвет.
Полицай: Добре ние сме тук сега.
Протестиращ: Бяхме брутално изгонени от Висш съдебен съвет. Там се допускаха единствено хора, които са " за " Гешев!
Протестиращ: Щом не ни пуснаха да протестираме там, където желаеме да протестираме, в този момент ще протестираме тука!
Полицай: Не ми крещете в този момент, апелирам ви се!
От Столична дирекция на вътрешните работи обявиха, че демонстрацията на " Орлов мост " е противозаконна,за нея не е желано позволение.
Антон Златанов, заместник-директор на Столична дирекция на вътрешните работи: Могат да им бъдат формирани актове на следващ стадий и да се издадат наказателни постановления, способен орган е Столична община.Георги Хаджиев, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи: Има по какъв начин да бъдат открити, имаме видеонаблюдение на " Орлов мост ". Не е належащо да подхващаме силови дейности. - Просто нашия апел е всички да си изявяват..- Да бъдем диалогични и да по този начин да стигнем до някакво решение.
Водят се договаряния с протестиращите да освободят придвижването. Засега обаче няма изгледи за триумф.
 © БГНЕС  © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР