Протестите във Венецуела © Stringer В работния ден между празниците

...
Протестите във Венецуела © Stringer В работния ден между празниците
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нова акция срещу Миню Стайков, опозицията не успя да вземе властта във Венецуела

Протестите във Венецуела

© Stringer В работния ден сред празниците новинарският поток разбираемо остава рядък. Въпреки това настоящият скандал към злоупотребите с къщите за посетители с евросредства в почивните дни се разрасна и очевидно вълнува обществото. Прокуратурата сякаш стартира обстойна инспекция, а Борисов уверено разпореди " има ли отговорни - да се уволняват и да се дават на прокурор незабавно ".

Резултатите обаче надали ще бъдат изключително приемливи: Първо, тъй като злоупотребите с къщите за посетители по селската стратегия са от дълго време известни - те са сюжет от предишния програмен интервал (2007-2013 г.), прочут в това число и на Брюксел, поради което и мярката не бе възобновена в този програмен интервал. Преди години обаче абсурдът бе старателно заметен, тъй че да се размине с минимални последици - финансови корекции тук -там. Да се проверява всъщност в този момент наподобява прекомерно едва евентуално. Още повече, че за огромната част от плановете е изминал и 5-годишният интервал на мониторинг дали обектът се употребява по предопределение. Така прокурорската инспекция носи повече чувството за " след дъжд качулка " и предизборно отблъскване на номера.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък И като че ли с цел да избяга от публичното внимание по този скандал, прокуратурата през днешния ден " създаде " нов сюжет. Той включва одобрен " изверг " - карнобатския предприемач Миню Стайков. И друга линия на измами с еврофондове - програмата " Млад фермер ".

НАЙ-ВАЖНОТO

Прокуратурата с нова акция против Миню Стайков - за машинация с европрокети по стратегия " Млад феремер "


Полиция и представители на Специализираната прокуратура са влезнали в офис на предприемача Миню Стайков в центъра на Карнобат, стана ясно през днешния ден, откакто сутринта от пресцентъра на Специализираната прокуратура оповестиха, че проверява взаимно с Министерство на вътрешните работи и ДАНС измами със средства от европейски фондове на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Повече информация не бе предоставена. По неофициална медийна информация обаче се ревизират и изземват документи по планове, финансирани по земеделската стратегия на Европейски Съюз " Млад фермер ", като офисът на предприемача в града се занимавал с изкупуването на аграрни земи.

Миню Стайков е в следствения арест от септември предходната година. Срещу него се води следствие за производството на цигари без бандерол. Той е упрекнат за проведена незаконна група и за укриване на налози. Акцията против възможни злоупотреби с европари по програмата " Млад фермер " идва в разгара на абсурда с къщите за посетители по селската стратегия, които са обект на инспекция на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и земеделското министерство.

Опозицията не съумя да вземе властта във Венецуела, стотици са ранени в конфликтите

Двамата водещи опозиционни водачи във Венецуела - Хуан Гуайдо и Леополдо Лопес, се пробваха да осъществят несполучлив боен прелом против режима на Николас Мадуро, откакто никой от водещите водачи на армията не ги поддържа. Протестите в страната не престават, като се оповестява за двама убити. На 1 май имаше демонстрации и контрадемонстрации на последователи и на двете страни, които са в спор, откогато Гуайдо се разгласи за президент в края на януари. Ранените са стотици.

Според Гуайдо демонстрациите би трябвало да продължат (и в случай че би трябвало, жителите да останат на улицата), до момента в който Мадуро подаде оставка. В първичния проект на интервенция " Свобода " се говореше за първите почивни дни на май, само че не е известно дали Гуайдо се надява митингът да продължи до тогава без спиране. От своя страна президентът Мадуро разгласи 4 и 5 май като дни за начало на " огромен проект за смяна в Боливарската гражданска война ". Той прикани за всеобщ разговор, с цел да кажат жителите " какво би трябвало да се промени " в страната.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Най-после: Градският превоз в София към този момент има навигация в Гугъл Maps


Навигацията за градския превоз за София най-сетне стана допустима в картовата услуга на Гугъл - Гугъл Maps. В сряда компанията пусна актуализация за потребителите в България, като към този момент столицата е единственият град в страната ни, за който е добавена опцията. Тя работи по същия метод, по който и другите типове навигация - с автомобил, велосипед или пешком.

Услугата в София е от дълго време чакана, като българската столица бе измежду доста дребното огромни градове в Европа, в които тя бе недостъпна, защото от столичния градски превоз дълго отказваха да отворят базата си данни. Градската навигация се употребява всеобщо от туристите, за които това е най-лесният и комфортен метод да се ориентират в обществения превоз в непозната страна. Особено, когато той не е добре приспособен към туристическите потребности и липсва изчерпателна информация на британски език, какъвто е казусът в София.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Папа Франциск идва в България


Фотограф: Yara Nardi
Папа Франциск е на публично посещаване в България на 5 и 6 май. Освен в София, той ще направи аудиенция и в Раковски, където е съсредоточена най-голямата католическа общественост в страната. Гражданите и гостите на София ще могат да участват на 3 съществени събития. На 5 май в 13.00 ч Светият отец ще произнесе неделната молитва " Царица небесна " на пл. " Свети Александър Невски ", а в 16.45 ч ще отслужи света литургия на пл. " Княз Александър Първи ". На 6 май 18.15 часа на пл. " Независимост " ще е събитието за мир с присъединяване на представители на разнообразни вероизповедания в България. В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причестяване, което папа Франциск ще даде на деца в църквата " Пресвето сърце Исусово " в 11.15 часа на 6 май.

Програмата ще премине с драконовски ограничения за сигурност - огромна част от центъра на столицата ще е изцяло блокиран и двата дни. До всички обществени събития и в София, и в Раковски достъпът ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Военен церемониал за Гергьовден

Редом с визитата на папата придвижването в центъра на столицата на 6 май ще бъде усложнено и от обичайния церемониал на военни и военна техника по жълтите павета във връзка Гергьовден - Деня на храбростта и празник на българската войска. Така в центъра на София ще " дефилират " изтребител МиГ 29, товарен аероплан " Спартан ", вертолети Ми 24 и " Кугър ", зенитно-ракетните комлекси, танкове, бронирани коли, бронетранспортьори и друга техника. Първите към този момент упражняват в небето над столицата, поради което са вероятни и даже известни закъснения на полети на летище София в идните дни, оповестиха от отрасловото министерство.

Армията посреща празника си с продължителен дефицит на фрагменти и рационализация, която към момента е най-вече в бъдеще време.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Федералният запас на Съединени американски щати остави главната рента без смяна в диапазона 2.25 – 2.5%, като алармира, че през идващите месеци няма възможност за увеличение. Решението идва на фона на натиска от президента Доналд Тръмп за понижаване на лихвата.

Владимир Путин подписа закона, който уголемява държавния надзор върху интернета в Русия. Той изисква от доставчиците на интернет да конфигурират съоръжение за пренасочване на съветския трафик през основани в Русия сървъри. Поддръжниците му споделят, че това е защитна мярка, ако враждебно настроени страни спрат достъпа на Русия до международната мрежа. Според критиците обаче, законът постанова цензура и ще даде огромна власт на страната за надзор върху информацията.

Гавин Уилямсън

Фотограф: Alkis Konstantinidis
Британският министър на защитата Гавин Уилямсън беше уволнен поради изтекла информация към медиите от скрито държавно съвещание, на което се обсъждала ролята на Huawei в построяването на английската 5G мрежа. Според информацията Мей е дала позволение китайската компания да построява единствено " несъществени " детайли на мрежата. Самият Уилямсън твърдо отхвърля да има каквато и да било роля, само че съгласно Мей следствието е " осигурило задоволително доказателства ". Мястото му ще заеме Пени Мордант, която ще е първата жена министър на защитата на Острова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР