Протестите в защита на Национален парк Пирин и Кресненското дефиле

...
Протестите в защита на Национален парк Пирин и Кресненското дефиле
Коментари Харесай

Нено Димов обжалва нуждата от екооценка на новия план за управление на национален парк Пирин


Протестите в отбрана на Национален парк Пирин и Кресненското дефиле не престават във вторник, 5 юни 2018 година, в София, Пловдив и Варна, оповестяват от обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ и коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле “.

Екоминистерството апелира на втора инстанция решението на съда за Национален парк Пирин от април 2018 година

През април 2018 година първа инстанция на Върховния административен съд реши, че новият проект за ръководство на Национален парк Пирин би трябвало да бъде подложен на екологична оценка, макар тъкмо противоположното решение на екоминистерството. Това е и условие на ЮНЕСКО към българското държавно управление от 2016 година, препотвърдено в проекторешение на Комитета за международното завещание, което ще бъде гласувано през юни 2018 година Въпреки че министър Нено Димов неведнъж заявяваше, че ще се съобрази със съда, той апелира решението му.

Европейската комисия би трябвало да се намеси в тази ситуация с Кресненското дефиле и автомагистрала „ Струма “

На митинга в Пловдив на представители на Европейската комисия ще бъдат показани петиции, подписани от над 140 000 души в отбрана на Кресна и адресирани до еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, и до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Европейската комисия би трябвало да се намеси, откакто българското държавно управление възнамерява да наруши условията на европейската Директива за местообитанията при строителството на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, финансирана с европейски средства.

Още през 2008 година беше решено магистралният трафик да остане отвън дефилето, като изискване за финансирането на „ Струма “. Въпреки това българското държавно управление приготви план, при който половината от трафика ще остане в дефилето, ще се заплаши неповторимата фауна на Кресненското дефиле, а локалните хора ще останат без местен път и без благоприятни условия за стабилно развиване и приходи. На 23 май 2018 година Върховният административен съд остави в действие оценката за влияние на околната среда на автомагистрала „ Струма “ от 2017 година, макар че тя е тъкмо противоположната на оценката от 2008 година, съгласно която автомагистрала „ Струма “ би трябвало да минава отвън дефилето.

Искания към европейските институции

Природозащитниците упорстват Европейската комисия незабавно да прегледа двата случая, както това стана с два сходни случая в Полша, които също противоречаха на европейските наставления - Роспуда/Виа Балтика и Беловежката гора. Всяко закъснение в допълнение окуражава българското държавно управление към нарушение на европейското законодателство.

На 5 юни – Световен ден на околната среда – митингите ще насочат вниманието на Европейската комисия (ЕК) към двата случая поради нарушаването на европейското законодателство в тази ситуация с Кресненското дефиле и построяването на автомагистрала „ Струма “ и при приемането на промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин без екологична оценка (ЕО), което отваря за застрояване 48% от територията му.

Днес, вторник, 5 юни 2018 година, митинги ще има в:

- София, пред представителството на Европейската комисия на ул. „ Раковски “ от 17,30 ч.

- Пловдив, пред хотел „ Санкт-Петербург “, на мястото на среща от българското европредседателство на европейски представители от региона на опазването на околната среда от 17,30 ч., прецизират от неправителствената организация " За да остане природа в България ".

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР