Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване между изборните

...
Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване между изборните
Коментари Харесай

Специално за NEWS.BNT.BG: Дойна Жела Деспоа: Цяла Румъния трябва да е на улиците

Протестите в Румъния се дължат на крещящо разминаване сред изборните обещания и съответните резултати от ръководството - това сподели в особено изявление за news.bnt.bg писателката Дойна Жела Деспоа. Тя счита, че цяла Румъния би трябвало да е на улиците поради лъжата и корупцията.

Интервюто взе Дияна Боева. Превод от и на румънски: Христо Боев


Представете се, апелирам Ви.
Дойна Жела Деспоа : Била съм дълги години редактор, учител, преводач, аз съм, считам, и писателка, аз съм човек, който е живял и тук, и в чужбина, и желая да продължа да пребивавам тук, като не преставам да обичам тази страна, в която са моите мемоари, другари и родители, родственици и близки познати, живи и мъртви, като я обичам със светската ѝ приемливост към лъжата и корупцията и с ужасните последствия от това, с всичко…


Бяхте ли на митингите в Букурещ?
Дойна Жела Деспоа : Да, била съм на безчет митинги, които са се състояли в Букурещ – както и в други огромни градове в страната – съвсем незабавно след заемането на властта от актуалната ръководеща партия, ПСД, която завоюва парламентарните избори през декември, 2016 година със социалдемократическа стратегия, която не е спазила в нито една от точките ѝ, което провокира и след това ускори недоволството на дейното политическо и гражданско общество. Бях и на вчерашния митинг, разгласен преди месец като митинг на румънците от диаспората.
Защо стачкува Румъния ?
Дойна Жела Деспоа : Протестите се дължат на крещящо разминаване сред изборните обещания и съответните резултати от ръководството, само че те станаха още по-бурни, когато стана ясно, че единствената точка от управническата стратегия, която се следва настойчиво, е модифицирането на законите от правосъдната система и заместването в решителните функционалности на тези, които осигуряваха независимостта на правораздаването, с единствена цел – декриминализиране на корупцията, избавянето на политическите водачи от правосъдни досиета и затвор, с който щяха да завършат съответните правосъдни каузи. Тези митинги доближиха своята кулминационна точка през февруари, 2017 година, когато на улицата излязоха няколкостотин хиляди души. Въпреки тези митинги, те не доведоха до друго, с изключение на смяната на едни държавни управления с други, едно от друго по-некомпетентни, по-анти-европейски и анти-евроатлантически, което докара до прогресивната деградация на обществото: правораздаване, обучение, опазване на здравето, среда, гражданска сигурност, всички бяха доведени до положение на колапс, а корупцията престана да бъде наказвана чисто и просто.
Румънската диаспора въстана – можем ли да кажем, че това допуска въздържан яд?
Дойна Жела Деспоа : Става въпрос за митинг, който е стигнал до обезсърчение, неосъществим за удържане, без обаче да осъзнава от кое място да стартира генерално пречистване. Това е при изискванията, в които опозицията е задоволително слаба, с цел да подтиква хората да употребяват правото си на гласоподаване, само че и в изискванията на една доста слаба политическа просвета на разговора, на компромиса и на един изцяло комплициран и безреден продан на хрумвания. Както и в изискванията на един неправилно свестен идеализъм, в действителност, на един „ ангелизъм “, да не приемеш, че изборите значат постоянно да избираш по-малкото зло, защото в политиката постоянно това вършим: избираме от пазара това, което е най-малкото неприятно. Това румънците не го схващат. Латинската ни природа избира пред промените, революциите, т.е. уличните битки… Аз имам вяра, че в съзнанието на множеството румънци единствената изцяло удовлетворителна стратегия за ръководство е тази, която биха основали самите румънци. И сигурно, концепцията, че страната би трябвало да ти дава, че нали по тази причина е страна.
Разбирам, че се възпротивявате на така наречен „ страна Франкенщайн “, паралелна страна или фиктивна страна и че не желаете да ви се случи това, което се случи в Полша и Унгария. Можете ли да коментирате, апелирам?
Дойна Жела Деспоа : Фактът, че в Унгария и Полша е толкоз неприятно, колкото и у нас, не може да ни бъде разтуха. Да, видно е, че там Европейски Съюз няма съвсем никаква мощ, не може да глоби неспазването на поетите задължения, не може да ги уплаши и с изключване, нито може да ги изключи. И там не съществува кой знае каква политическа воля, на всички места има доста по-тежки обстановки, в сравнение с у нас. От друга страна, на мен ми е ясно, че в Унгария и Полша неприятната обстановка породи, откакто са се извървели избрани стъпки, до момента в който у нас се тъпчеше на място. Там има автомагистрали, има избрани витални стандарти, съществува както приятна селска среда, по този начин и впечатляваща градска такава, санитарна и обществена помощ, за която даже не сме си мечтали. И още един път, не можем да се задоволим и с утехата, че тук, у нас, не падат бомби както в Газа. Ако не падат, тогава да създадем това, което би трябвало да се направи, нали?
Какви са последните данни за насилието и митингите?
Дойна Жела Деспоа : Последните данни са съвсем 500 ранени от протестиращите, както и няколко десетки жандармеристи, в тежко положение се намира представителка от силите на реда, която считаме, че се е жертвала особено, с цел да се оправдаят репресиите, както и да се популяризира чувство за различие и комплициране, само че най-много, забележима е неспособността на тази ръководеща партия да поеме даже грам виновност за протичащото се.
За какво мечтае актуалният румънец, каква е визията му? Можем ли да кажем, че тези стремежи или мечти са утопични?
Дойна Жела Деспоа : Не съществува генеричен румънец, не всички мечтаят за едно и също нещо, само че имам вяра, че идването на хората от диаспората споделя едно нещо изцяло ясно: всички избират, или биха предпочели, да не бъдат изтръгвани от лоното на фамилията и да отиват на край света, с цел да живеят по-добре, както и че са гневни, че този по-добър живот не може да се получи тук. Това, което не схващат е, че за една нощ и без непрестанни старания и присъединяване, промени и политическа просвета няма по какъв начин да зародят.
Оставам с усещането, че у вас не съществува никаква приемливост към лъжата. Това по този начин ли е в действителност?
Дойна Жела Деспоа : Охо, съществува дори голяма приемливост към лъжата и корупцията. Иначе цялата Румъния щеше да е на улицата и нямаше да понася това раково обучение, което дава метастази на всички места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР