Протестите в Иран заради вдигнатите цени на бензина обхванаха вече

...
Протестите в Иран заради вдигнатите цени на бензина обхванаха вече
Коментари Харесай

Подпален с бензин, Иран не изгоря докрай

Протестите в Иран поради вдигнатите цени на бензина обгърнаха към този момент над 90 града в страната. Демонстрантите блокираха автомагистрали, опожариха близо 100 банки и над 60 магазина. По време на безредиците починаха няколко души, в това число един полицай; близо хиляда са арестувани. Властите строго ограничиха достъпа до интернет. И струваше ли си повишаването на бензина, чиято цена в Иран е измежду най-ниските в света, всичките пожари и жертви? Каква е същинската цена на въпроса и какво стои зад него - дали единствено финансовият аспект? Защото икономическите претенции към този момент прераснаха в политически: народът показва под антиправителствени лозунги.

Новото ценообразуване бе утвърдено от Висшия съвет за икономическа съгласуваност, включващ президента, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт - тази " тройка " подвигна цената на бензина на 15 хиляди риала (0,36 щатски долара) за литър, покачване с 50 на 100. А месечната квота за притежателите на частни коли възлиза на 60 литра. Всеки литър гориво от горната страна ще коства 30 000 риала. Правителството твърди, че пътуванията с публичен превоз и с такси няма да нарастнат.

Министърът на петрола Биджан Намдар Зангане разясни, че повишаването на бензина цели " да обуздае възходящото му ползване и да усили износа, както и да подкрепи фамилиите в потребност ", тъй като новите цени ще влеят в иранския бюджет още към 2,5 милиарда $. Страната пострада от петролното ембарго и другите наказания на Съединени американски щати, по тази причина парите не се виждат смехотворни на формален Техеран. Въпросът е дали сумата си коства Ислямската република да бъде хвърлена в предреволюционни земетресения.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей по принцип можеше да не поддържа тази мярка, само че не го стори, а си резервира и опцията след време да упрекна други за непопулярното решение. Защото акцентира, че не е специалист, и в тази ситуация разчита на осведомени с нещата - " ръководителите на трите клона на властта ". А в митингите из цялата страна съзря ръката на " контрареволюционерите ", " враговете на Иран " и " петата колона ". Убеден е, че тъкмо техни " главорези " стоят зад безредиците в страната.

" Някои хора несъмнено са разтревожени от решението, само че саботажът и палежите се правят от хулигани, а не от народа ни. Контрареволюцията и враговете на Иран постоянно са подкрепяли диверсиите, офанзивите против сигурността, и не престават да го вършат ", съобщи Хаменей. Той призна: " За жал неколцина починаха, има и материални вреди ".

И щом в страната работят " контрареволюционери ", а " сигналът " иде от самия Хаменей, службите за сигурност се заловиха на работа. Иранското министерство на разузнаването съобщи, че са открити " основните лица, отговорни за безредиците, и съответните дейности не престават ". Втори " сигнал " е насочен до Народното събрание: той не би рискувал да анулира нещо, утвърдено от висшия водач.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рохани подписа декрет да се изплати обезщетение на жителите, потърпевши от повишаването на бензина. " Ако не бяхме вдигнали цената на бензина, би се наложило страната да го внася в околните две години ", изясни той. Протестната сила на иранците обаче не стартира да понижава.

Ситуацията наподобява сериозна, въпреки Иран да е привикнал с всеобщи митинги, " наред " потушавани от властта. Но за едни нещата опират през днешния ден " до стомаха " - държавното управление не може да възпре автоматизираното повишаване на храните и другите артикули, а други се взират в политическите аспекти на въпроса. Които са прекомерно разнородни, тъй като иранският политически набор е нееднороден и без " петата колона " на Запада. Едни са недоволни, да вземем за пример, от политиката на Рохани, целяща да се резервира нуклеарната договорка на Ислямската република, други желаят страната да стане по-светска, трети са ултраконсервативни. Съответно е нееднородна и " улицата " в Иран, както сочат скандираните там лозунги против ръководещата партия и най-много против Рохани. Натискът върху него под една или друга форма не е от през вчерашния ден. И в случай че тълпите по улиците в Иран не се разотидат след едно толкоз мощно изхвърляне на адреналин, в случай че репресивният уред проработи с цялостна мощ, това директно ще засегне кариерата на Рохани и на реформаторския му екип.

Съединени американски щати наблюдават извънредно деликатно събитията в Иран, даже наливат масло в огъня, " загрижени " за " многострадалния му народ ", задушаван от тях самите. Техеран, естествено, отвърна на реториката на Вашингтон. Говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, да вземем за пример, съобщи, че страната й поддържа въпросния " изстрадал народ на Иран ", протестиращ против последната несправедливост, осъществена от корумпирания режим, и осъди прекъсването на интернет. Израз на поддръжка към иранския народ насочи посредством Туитър и шефът на американската дипломация Майк Помпейо: " Съединени американски щати са с вас! ".

Говорителят на външното министерство в Техеран Абас Мусави, представен от Iran.ru, осъди " натрапливите забележки " на Помпейо, съчувстващ на същите тези иранци, които страдат от " икономическия тероризъм " (санкциите, бел. РОСБАЛТ) на Съединени американски щати. Мусави добави, че точно държавният секретар е индивидът, стремил се да мори с апетит иранския народ, с цел да се съобщи той под натиска на Щатите. А ръководителят на Народното събрание Али Лариджани посочи " лицемерното държание " на Вашингтон и напъните му да подкопае сигурността на Иран.

Ще отбележим обаче, че тактиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на Иран работи - стопанската система не се оправя със дилемите, набелязани от страната и сложени пред страната от популацията. А това ражда митинг - както натурален, очебийно вътрешен, по този начин и подклаждан извън. Вътрешнополитическият фактор не е по-слаб от външния напън и подстрекателствата. Подсилва го и това, че през февруари в Иран предстоят парламентарни избори, а след още една година страната ще избира нов президент. Така че бензиновата вакханалия е добре пристигнала за известни политически среди в Иран - изключително за съперниците на Рохани и неговия екип. Нищо чудно на изборите за парламент те да извадят реформаторите от играта, подготвяйки почвата, с цел да не заеме никой от тях президентския пост. Рохани прочее няма право да се бори за трети президентски мандат.

С една дума, бензинът в действителност подпали Иран, само че страната няма да изгори до дъно. Очакват се нови всеобщи вълнения, които ще снабдят тайните служби с голям брой данни, с цел да открият уредниците на митинга, съответните " кафези " и източниците на финансиране.

Историята е тъжна и очевидно би могло да се избегне. Точно по тази причина наподобява като натрапена от някои политически елити в Иран, въпреки и подхваната и раздухвана от неприятели на страната. Казват, че в политиката, също като на война, всички средства са разрешени. Дали обаче този " принцип " е използван, щом приказваме за надалеч не обикновена страна като Иран, и дали няма да й донесе нови беди.

 

Ирина Джорбенадзе от РОСБАЛТ / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР