Протестите в Иран се превърнаха в кървава разправа. В град

...
Протестите в Иран се превърнаха в кървава разправа. В град
Коментари Харесай

Насилието и недоволството в Иран продължават с неотслабваща сила

Протестите в Иран се трансфораха в кървава кавга. В град Захедан, столицата на провинция Систан и Белуджистан, очевидци оповестяват, че силите за сигурност са разкрили огън по протестиращи. Има известия, че при последния митинг са починали минимум шестима души, в това число 12-годишно момче.

Демонстрацията се организира под лозунги против шиитската теокрация. Един от центровете на митингите е джамията Маки - най-голямата сунитска джамия в Иран, където жителите се събират за обичайните петъчни молебствия. Там се чува и пукотевица.

От началото на протестната акция в Захедан са убити минимум 30 души. Властите считат, че работата на службите за сигурност при разпръскването на митингите е незадоволителна, а началникът на полицията е уволнен. 

Демонстрации се организираха и в други градове в Иран. Центърът на изключително огромните демонстрации беше Махабад, определян като столицата на ирански Кюрдистан, където силите за сигурност стреляха по множеството. Протестите в Иран не стихват от месец и половина насам. Те започнаха със гибелта на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски генезис, която беше арестувана от полицията в средата на септември и изпадна в кома в ареста, след което умря.

Междувременно Иранската революционна армия сподели, че нейното разследващо звено е осуетило бомбена офанзива в град Шираз два дни след смъртоносната пукотевица в светилище в града. При стрелбата в сряда в гробницата с джамия " Шах Чераг ", отговорност за която пое " Ислямска страна ", починаха 15 поклонници. Близките на семейство татко, майка и наследник, убити при всеобщата пукотевица в иранска джамия, прикани управляващите да " отмъстят " за гибелта им.

 
Сестра ми е избягала, с цел да избави живота си. Защо тя, брачният партньор ѝ и синът им би трябвало да загинат? Другият им наследник, Артин, е бил тежко ранен в ръката. Такива неща не трябва да се случват. Те бяха почтени, просто бяха в джамията, с цел да се молят.
Ширин Есмаил, 56 година, сестра на жертвата Захра Есмаил
Трябва да кажа на нашите врагове, че ние, иранците, сме мюсюлмани и шиити. Ние не сме от тези, които ще се откажат от революцията си толкоз елементарно. Ние сме се заклели. Ще устоим до последната капка от кръвта си.
Абас Есмаили, 59 година, брат на жертвата Захра Есмаили

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти на тези, които заплашват сигурността на страната му. Официални представители споделиха, че са арестували стрелеца, виновен за офанзивата против светилището. Нападението рискува в допълнение да ускори напрежението в страната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР