Протестите срещу строгите пандемични мерки превземат света. Ето, че се

...
Протестите срещу строгите пандемични мерки превземат света. Ето, че се
Коментари Харесай

Концертна зала в Амстердам става фризьорски салон - как и защо?

Протестите против строгите пандемични ограничения завладяват света. Ето, че се появиха и в Амстердам, само че интерпретирани по необикновен метод - като трансфорат концертна зала във фризьорски салон. Насочени са основно против строгите пандемични ограничения в страната, които засягат концертни зали, театри, галерии и други.

Точно преди дни Холандия отпуска ограниченията за справяне с COVID-19 и всеобщия локдаун, настоящ цялостен месец, и разрешава на обекти като фризьорски салони, фитнес зали и магазини за търговия на дребно да отворят още веднъж порти. Баровете, заведенията за хранене и културните обекти остават затворени.



 

Това кара шефовете на иконичната концертна зала в Амстердам да трансфорат сцената си в спонтанен фризьорски салон, с цел да може оркестърът да се върне към подготовки. На една от сцените е изпълнена Симфония No. 2 от американския композитор Чарлз Айвс, до момента в който двамата фризьори подстригват " клиентите " си на централната сцена.

Klassik-Konzerte sind in Amsterdam aktuell untersagt, Friseurbesuche nicht. Da ist das ja wohl der einzig logische Schritt. pic.twitter.com/4TUQDqzt1q
— Marius Mestermann (@DerMestermann) January 19, 2022

Българският цигулар Веско Ешкенази също се включи в акцията:

" Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за аудитория, а фризьорските салони да вземем за пример са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в това време ние свирехме за тези техни клиенти, които инцидентно се оказаха наша аудитория. Така слушането на музика бе изцяло разрешено! Извън шегата, уповавам се скоро да забележим още веднъж аудитория в красивата ни зала! На добър час на всички сътрудници! ", написа той в профила си във Фейсбук.



 

Директорът на Концертгебау Симон Реининк разяснява пред Associated Press, че не вижда нито една причина за задържането на най-тежките ограничаващи ограничения за бранша на културата.

" Показахме през последните 2 години, че е доста безвредно да се отиде на концерт или на музей. Всъщност, това е нашата специалност - да организираме наличието на огромни групи хора. Знаем по какъв начин да се оправяме с това и го вършим по доста сигурен метод ", споделя той.

Същата акция се повтаря и в музея на Винсент Ван Гог, който се намира наоколо - коафьор е подстригал десетина гости, а други 10 души са си създали маникюр, до момента в който преглеждат картините на художника.



 

" Разбирам за какво държавното управление отвори фитнесите, само че човек има потребност и от умствени тренировки, а музеят е мястото, в което хората от ден на ден идват, с цел да открият малко дълбочина или смисъл в живота си. А тематиката за психологичното здраве е изключително значима за нашия музей ", споделя шефката на институцията Емили Горденкер.

Theaterhuis в Амстердам оргнанизира театрална режисура с аудитория в компанията на няколко фризьори - още веднъж с цел да подчертаят глупостта на ограничаващите ограничения.



 

Министърът на културата на Нидерландия Гунай Услу означи " изобретателния метод, по който секторът притегля внимание към обстановката ".

" Разбирам апела за помощ и знам, че артистите желаят да покажат красивите неща, които могат да ни предложат. Но отварянето на публичните места би трябвало да стане малко по малко. Културата е на високо място в нашия дневен ред ", написа тя.



 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР