Протестите срещу изграждането на небостъргача Златен век в кв. Лозенец

...
Протестите срещу изграждането на небостъргача Златен век в кв. Лозенец
Коментари Харесай

Жители на "Лозенец" подновиха протестите срещу строителството на "Златен век"

Протестите против построяването на небостъргача " Златен век " в кв. " Лозенец " бяха възобновени довечера. Поводът бе започващото на следващия ден правосъдно дело, в което вложителят на градежа " Артекс " апелира заповедта на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), която краткотрайно забрани строителството на 34-етажната постройка през април м.г.

Десетки жители, живеещи наоколо до недостроената постройка, бяха подкрепени от съидейници против презастрояването на София от " Младост ", " Дианабад " и " Овча купел ". Протестът изиска оставката на шефа на ДНСК арх.Иван Несторов.

" Очакваме съдът да анулира тази заповед, защото тя съзнателно е написана неприятно. ДНСК би трябвало да се произнесе дали разрешението за градеж на постройката е годно или не. Така ще се разбере дали болшинството в Народното събрание е приело " поправката " Артекс " в член 153 на Закона за устройство на територията, която удължава периода на изтекли разрешителни, с цел да обслужи вложителя на градежа.

И дали е съвпадане, че след това Цветан Цветанов (тогава ръководител на парламентарната група на ГЕРБ) си купи на ниска цена първокласен апартамент от същия вложител ", съобщи Войслав Тодоров от инициативния комитет " Лозенец ". Той подсети, че след митингите през предходната година министър председателят Бойко Борисов, кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант на София Здравко Здравков са дали обещание градежът " Златен век " да бъде спрян дефинитивно.

" Този градеж е знак на най-лошото - изграждан с изтекло позволение, утежнява качеството на живот и е образец за политическа корупция. Всички би трябвало да се противопоставим и да не отстъпваме ", прикани кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов-Комитата от " Демократична България ".

" Истината е, че след диалози с госпожа Фандъкова ние намалихме постройката, с цел да може тя да бъде спокойна, само че в градоустройството ясно е написано, че ние може да построим постройка 34 етажа ", декларира пред Би Ти Ви Пламен Мирянов, шеф на " Артекс Проект ". Посочва, че градоустройственият проект разрешава толкоз високо строителство, което се извършва при други здания, само че не и при тази.

Според " Артекс " мястото на митинга не е пред тяхната постройка, а пред ДНСК.

34-етажната постройка " Златен век " в софийския кв. " Лозенец " е най-големият план на строителната компания. Строежът бе спрян, откакто се разбра, че високопоставени политици са купували от " Артекс " първокласни жилища на цени под нормалните за пазара, а това възобнови подозренията на протестиращите против градежа жители, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова корекция, от която " Артекс " са се възползвали.

" Златен век " беше спрян от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) при започване на април предходната година след предписание на премиера Бойко Борисов. Ведомството откри позволени редица нарушавания - противоречие сред градежа и книжата за него.

В началото на юли м.г. " Артекс " заведе две каузи против основателите на митингите против построяването на небостъргача " Златен век ".

*Снимка: Максим Караджов
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР