Протестите, организирани от Христо Иванов, вместо да постигнат желания ефект

...
Протестите, организирани от Христо Иванов, вместо да постигнат желания ефект
Коментари Харесай

Как Христо Иванов обедини прокуратурата

Протестите, проведени от Христо Иванов, вместо да реализират стремежи резултат за всеобща гражданска готовност, разкриха плашеща мрежа от зависимости. На първо място, те демонстрираха, че съществува специалност "протестър ". Креативната мисъл на младежи – някои от които откровено вярващи, че трансформират статуквото в интерес на по-добро – е употребена за изнудване, написа Правен свят.

Този "цветен рекет " – тъй като всевъзможни ивенти, хепънинги, флашмобове и така нататък са точно цветно леке в ежедневния темп – явно не може да бъде прилаган автоматизирано към всяка житейска сфера. И в случай че в политически аспект може да притегли внимание, привнасянето му в мощно консервативната система на правото реализира тъкмо противоположния резултат.

Най-големият призрачен сън на Христо Иванов – да се изправи лице в лице с съперниците си, към този момент е реалност. Той ясно съобщи, че митингът против кандидатурата на Иван Гешев е политически. Само че прокуратурата има доста "травматичен " (по думите на Мирослава Тодорова) опит с политическите вмешателства. Имиджмейкърите на Христо Иванов би следвало да му го обяснят по-добре. Самият Иванов няма никакъв стаж в магистратските институции, тъй че незнанието му е обяснимо.

Още от времето на Иван Татарчев, който се заканваше на Огнян Дойнов, през Никола Филчев, който се бореше с Иван Костов, през Борис Велчев, който верифицираше противоречивите акции на Цветан Цветанов, до Цацаров, който беше заставен да се преценява с Реформаторския блок в прочут интервал от време, прокуратурата ненавижда откровено политическите глупотевини, които би трябвало да понася.

Много постоянно политическите хрумвания провокират ненужно напрежение. Например, разделянето на колегиите във Висшия правосъден съвет изобщо не беше тематика, по която държавното обвиняване се е противопоставяло в миналото.

Това обаче беше показано като най-революционната концепция на реформаторите, а основаването на Съдийската и Прокурорската гилдия беше превърнато в "залпа на Аврора " за политическото бъдеще на Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов и други.

Смешното е, че точно те сега се отхвърлят от чедото си, заявявайки, че не може прокурори да предлагат прокурор. Единственият позитив от настоящето им държание е, че най-малко не излъчиха о.з. ген. Атанасов за бранител на екзотичната си позиция. Понеже прокурорите, които са го разпитвали, доста добре помнят разговорите си с него.

Христо Иванов настъпи прокуратурата в най-чувствителната й част. И го направи несъзнателно. За пръв път държавното обвиняване излъчи за най-висшата служба човек от своите. Ама от най-своите.

Човек, с който са били паралелно през последните 20 година И тъкмо когато беше номиниран Иван Гешев, Христо Иванов реши да оспори кандидатурата. Ефектът от паническите му дейности докара до лавинообразна реакция, която евентуално ще се ускорява през идващите месеци.

От прокуратурите в цялата страна заваляха заявления в поддръжка на Гешев. Макар да е мъчно магистратите да реализират единна професионална позиция, в този случай всеки от тях одобри персонално нападението над техния човек. Иван Гешев капсулира прокурорската поддръжка еднопосочно.

От Районните прокуратури до Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет, посланието е едно – Иван Гешев е правилният избор.

А Христо Иванов най-сетне съумя да се въплъти в по този начин мечтаната си роля на пионер и модернизатор, и визионер – сплоти прокуратурата по метод, невъобразим от 90-те години насам. Макар и нарушавайки законовите и конституционни правила за невмешателство в самостоятелната правосъдна власт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР