Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба

...
Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Борба за оцеляване, а не лобизъм са протестите

Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са битка на бранша да оцелее “, съобщи Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите . Той акцентира:

„ Не мисля, че става дума за битка на лобита, а за битка на селскостопанския бранш да оцелее и да запазим главно храните, които слагаме на българската софра. Политиката, която сега ползва българската страна, не оказва помощ за това доста огромна част от производствата на храни в България да бъдат устойчиви. “

Проданов има поради произвеждане на плодове, зеленчуци, зърнопроизводство, пчелен мед, мляко, месо . Според него страната ни има прелестна даденост всичко да е българско на масата, а „ водената политика все още не оказва помощ за това “ . По думите му казусът не е единствено вносът на зърно от Украйна , само че в случай че другите страни търсят решение с протекционизъм, ние даже не виждаме проблем.

Според Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти България, обаче страната ни има потребност от вноса на слънчоглед от Украйна , защото производството ни не е задоволително.

„ България има потенциал да преработи два пъти повече слънчоглед. Последните години потенциалите нарастват. По отношение на възбраната, България нямаше съображение да вкара тази възбрана още през месец април, тъй като до този миг бяха импортирани към 400 000 тона, при импорт 1,4 млн. тона при предходната годишна продукция. Забраната няма никакво значение на цените на слънчогледа. Преработвателите обаче разчитат на суровината и от Украйна, с цел да запълнят потенциалите си “, разяснява Янев пред „ Българска национална телевизия “.

В диалога се включи и ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски :

„ Всяка интервенция в свободния пазар го изкривява и постоянно минава през джоба на потребителите, което е главният проблем. Смятаме, че най-хубавата регулация е самият пазар. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР