Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба

...
Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба
Коментари Харесай

Зърнопроизводителят Илия Проданов за протестите: Не е лобизъм, а борба за оцеляване

Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са битка на бранша да оцелее.

Това сподели Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на Българска национална телевизия.

" Искаме да запазим главно храните, които слагаме на българската софра. Политиката, която сега ползва българската страна, не оказва помощ за това доста огромна част от производствата на храни в България да бъдат устойчиви. Имам поради произвеждане на плодове, зеленчуци, зърнопроизводство, пчелен мед, мляко месо. Имаме прелестна даденост да имаме всичко българско на масата, а водената политика все още не оказва помощ за това ", съобщи Проданов. Според него казусът не е единствено вносът на зърно от Украйна. " Но в случай че другите страни търсят решение с протекционизъм, ние даже не виждаме проблем ", разяснява той.

 

Според Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти, страната ни има потребност от вноса на слънчоглед от Украйна, защото производството ни не е задоволително.

" България има потенциал да преработи два пъти повече слънчоглед. Последните години потенциалите нарастват. По отношение на възбраната, България нямаше съображение да вкара тази възбрана още през месец април, тъй като до този миг бяха импортирани към 400 000 тона, при импорт 1,4 млн. тона при предходната годишна продукция. Забраната няма никакво значение на цените на слънчогледа. Преработвателите обаче разчитат на суровината и от Украйна, с цел да запълнят потенциалите си ", аргументира се Янев. " Смятаме, че всяка интервенция в свободния пазар го изкривява дотам, че каквито и ограничения да бъдат взети, какъвто и да бъде резултатът от ограниченията, постоянно минава през джоба на потребителите. Това е главният проблем.

 

Смятаме, че най-хубавата регулация е самият пазар ", съобщи от своя страна ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР