Протестите на служителите от ТЕЦ Марица 3 трябва да се

...
Протестите на служителите от ТЕЦ Марица 3 трябва да се
Коментари Харесай

Борислав Сандов за ТЕЦ Марица 3: Сламени хора и сламени офшорки стоят зад някои предприятия в България

Протестите на чиновниците от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " би трябвало да се насочат към работодателя им, който не е обезпечил съблюдаване на законодателството, а не към дейностите на екологичните управляващи. Това съобщи в " Денят стартира " вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

За министерството на околната среда и водите действителният притежател на ТЕЦ-а остава незнаен, акцентира той като добави, че по документи това са двама души - жител на Шри Ланка и на Англия, за които няма никаква информация. Вицепремиерът позволи, че е допустимо притежателите на ТЕЦ-а да имат политически тил щом са работили толкоз дълго време в нарушаване на закона, поради което е наказана и България. Разследването на това е работа на способените органи.

" Собствениците не са се появили, с цел да водят диалози - идват представители на предприятието. Обяснявам си го с това, че в България има предприятия, зад които седят сламени хора и сламени офшорни компании и по тази причина и се позволява те да работят в нарушаване на закона, тъй като в един миг хората не знаят пред кого да адресират жалбите си. " - съобщи Сандов.

Сандов още веднъж отбрани решението за прекъсване на ТЕЦ-а, защото не е изпълнено предписанието по комплексното позволение, а точно - димът от горенето на въглищата да излиза през комина, а не през постройката и котелното помещение. През миналата година, откогато ТЕЦ-а още веднъж работи, въздухът в града е замърсяван редовно, а след прекъсването на инсталацията превишение на нормите не е записано, добави той и подсети, че на 12 май България е наказана за това, че редовно не подсигурява чист въздух на жителите си.

В " Денят стартира " министърът на околната среда и водите се разгласи против добива на шистов газ у нас като акцентира, че последната дума за това принадлежи на националното заседание. Той посочи, че на никое място в Европа не се добива шистов газ и тази активност крие справедливи екологични опасности.

" Трябва да преценим кое ни е по-важно – това или водата на България. Ставаме страна във воден стрес, тъй като през последните години понижава речният поток поради непълен размер превалявания или пък поради интензивни такива, които бързо се оттичат. Все повече обитаеми места са на воден режим и те ще се усилват поради климатичните промени. " - сподели Сандов.

Относно построяването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, министърът на околната среда и водите отхвърли настоящия план, при който едното платно на автомагистралата минава през дефилето, а другото - по обходно трасе отвън него. Според него планът заплашва екологията в района и нарушава европейското законодателство.

Той съобщи, че се водят интензивни диалози с Министерството на районното развиване и благоустройството и че чака да се извърши справедлива оценка на трите разновидността за трасе и да се реши кой от тях е най-целесъобразен и няма да е в нарушаване на европейските и екологичните правила.

" Не е ясно дали другите планове са по-скъпи, тъй като нямаме справедлива оценка. Освен това - какво значи скъпо? Скъпо, по отношение на евросредствата, които ще получим, или скъпо, по отношение на парите от националния бюджет? Трябва равностойна оценка и да се вземат поради околната среда, пътната сигурност. " - съобщи той.

Борислав Сандов отбрани решението на болшинството в Народното събрание, с което се връща правосъдният надзор посредством втора инстанция на Оценката за влияние на околната среда за обекти от национално значение. Според него това няма да забави фрапантно строителството, а ускоряването на плановете може да се случи посредством промени в други процедури.

На прага на летния сезон министърът на околната среда и водите съобщи, че не е спокоен за черноморието, тъй като вижда проблеми по места. Той увери, че екологичните управляващи няма да позволен разрушение на дюни и застрояване на последните диви плажове.

Относно идния тази вечер съдружен съвет по тематиката за Северна Македония Сандов съобщи, че няма смяна в позицията ни, а се търси решение, което да е в интерес и на България, и на Северна Македония, и на Европейския съюз като цяло.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР