Протестите на миньорите и енергетиците продължават вече втори ден, а

...
Протестите на миньорите и енергетиците продължават вече втори ден, а
Коментари Харесай

Миньорите продължават с протестите. АМ Тракия и Проходът на републиката остават блокирани

Протестите на миньорите и енергетиците не престават към този момент втори ден, а съществени пътища в цялата страна остават блокирани.

Блокадата на Прохода на Републиката продължи през цялата нощ, придвижването по Автомагистрала " Тракия " край Стара Загора също е затруднено. Там протестиращите не пропущат коли като се изключи бременни дами и хора в незабавна обстановка. Недоволните миньори имат подготвеност да продължат дейностите си най-малко до понеделник, в случай че не се стигне до решение с управляващите.

Те упорстват държавното управление да не приема обновените териториални проекти за обективен преход, съгласно които страната би трябвало да премине към декарбонизация в идващите няколко години. Те са част от Плана за възобновяване и резистентност. България е единствената страна в Европейския съюз, която към момента не е внесла своите териториални проекти и в случай че не го направи в период - страната е пред риск да изгуби близо 1,4 милиарда евро.

По тематиката започнаха незабавни диалози сред политиците, като Народното събрание отхвърли настояването за отсрочване на териториалните проекти. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия взе участие в ръководещото болшинство, разгласи в петък няколко оферти, с които да се задоволят ползите на миньорите и енергетиците от въглищните Топлоелектрическа централа. Той сподели, че е разговарял с финансовия министър Асен Василев, който е побещал въглещните централи да работят до 2038 година, като всеки техен служащ, който желае да напусне, да получи 36 заплати вкупом (т.е. заплащане за 3 години).

Борисов показа тези оферти като резултат от договарянията с финансовия министър Асен Василев, като на срещата в Народното събрание са взели участие още Делян Добрев и Делян Пеевски.

Впоследствие министър председателят Николай Денков разгласи, че проектите за обективен преход са признати и ще бъдат изпратени на Европейската комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР