Протестите на кметове на малки населени места се отменят след

...
Протестите на кметове на малки населени места се отменят след
Коментари Харесай

Протестите на кметове на малки населени места се отменят след среща с премиера

Протестите на кметове на дребни обитаеми места се анулират след среща при премиера Бойко Борисов. На срещата, на която участваха финансовият министър Владислав Горанов и ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, беше решено кметовете да получат по-голяма бюджетна самостоятелност от огромните общини. С измененията в Закона за локалното самоуправление проблемите на дребните кметства ще бъдат решени още от началото на 2019 година, оповестиха ръководещите.

Кметовете на дребни кметства и властта се договориха - когато съответната община приема годишния бюджет, той да е съпроводен с финансова сметка за всяко кметство.
Менда Стоянова, предс. на Комисията по бдюжет и финанси в Народно събрание: Едновременно с това ще има и засилен надзор по осъществяването на решенията на Общинския съвет от кмета на общината, по повод точно на тези бюджетни сметки на кметствата.
Ще има промени в Закона за публичните поръчки и в Закона за устройство на територията, тъй че кметът на кметството да има опция да взе участие при контрола по осъществяването на строителни обекти на неговата територия, предоставени от огромната община.

Менда Стоянова, предс. на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание: С оглед на това, че ни бяха предоставени голям брой случаи, при които кметове на общини си разрешават да не извършват Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, както са им вменени отговорностите, поехме ангажимент да създадем смяна в Закона за локалното самоуправление и администрация, като завишим глобите за несъблюдение на този закон, в това число и персонални от страна на отговорното лице.
Санкциите ще бъдат финансови и административни:

Владислав Горанов, министър на финансите: Няма да са 100 тояги на площада, евентуално ще бъдат свързани с материална отговорност на кмета и административна отговорност на кмета, а в някои изключителни случаи и политическа отговорност.
Кметовете останаха удовлетворени от контрактуваното на срещата и анулираха плануваните митинги.

Румен Стоянов, предс. на Националния съвет на кметовете на кметства: Искам още един път да благодаря на държавното управление за това, че ни одобри, изслуша ни и огромна част от тези проблеми, които ги имахме, ще бъдат решени за в бъдеще.
Промените в закона, подчертаха ръководещите, няма да са за сметка на конституционно обезпеченото право на общините за независимо локално самоуправление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР