Протестите на жителите на софийските квартали Младост, Дружба, Овча купел,

...
Протестите на жителите на софийските квартали Младост, Дружба, Овча купел,
Коментари Харесай

Изборът на кмет на София и решенията за междублоковите пространства

Протестите на жителите на софийските квартали " Младост ", " Дружба ", " Овча купел ", " Лозенец ", " Стрелбище ", " Дианабад " против презастрояването и за избавяне на зелените площи сред блоковете породиха обещания в предизборната акция за справяне с казуса. Какво тъкмо решение оферират претендентите за кмет на София Борис Бонев от " Спаси София ", арх. Борислав Игнатов от " Демократична България ", самостоятелната Мая Манолова, подкрепена от Българска социалистическа партия и други партии, и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ? Представяме концепциите им в хронологичния ред на оповестяването им пред обществеността.

Бонев ще заменя частните терени с общински в бъдещия квартал " Северна София "

Независимият Борис Бонев от " Спаси София " планува специфична стратегия за повсеместен ремонт на междублоковите пространства. Той ще пренасочи новото строителство в реституираните частни терени там към новия квартал " Северна София ", който Бонев локализира към кв. " Враждебна " и Северната дъга. Това съгласно него може да стане, като се заменят частни терени с общински в бъдещия квартал.

С пилотен план в жк " Люлин-6 " той като кмет ще благоустрои голямо пространство сред блоковете. На други места, където е допустимо, и с утвърждението на жителите Бонев предлага да се изградят маси за бордови игри, " детски площадки, стимулиращи интелектуалното развиване на децата ", комбинирани спортни площадки.

Игнатов ще понижи плътността на застрояване

Арх. Борислав Игнатов от " Демократична България " като първа наложителна мярка за опазването на междублоковите пространства планува отразяването им в Общия организационен проект на София. Той ще понижи и параметрите за компактност и активност на застрояването в жилищните комплекси и по този начин счита трайно да бъде овладяно презастрояването.

Той е окуражен да усили зелените площи в София, като сътвори специфичен финансов компенсационен фонд за заслужено обезщетяване на притежателите.

Манолова също ще насочва вложителите на север

За Мая Манолова решението е заслужено обезщетяване на частните притежатели на терени сред блоковете. Ако стане кмет, тя ще предложи те да бъдат освободени от такса боклук за парцели, които са предопределени за озеленяване.

В предизборни срещи тя споделя концепцията за пренасочване на капиталовите планове на строителните бизнесмени към бъдещия Северен град. Тя също като Бонев го ситуира сред полите на Стара планина и Северната дъга. Центърът му ще бъде построен върху настоящето летище край с. Доброславци, показва Манолова.

Фандъкова ще усили отстоянията при градеж на нови здания

Йорданка Фандъкова от ГЕРБ предлага да отбрани междублоковите пространства, като се усилят отстоянията при градеж на нови здания в жилищните комплекси. През 2017 година по нейна самодейност и на основния проектант на София бяха признати ограничавания на позволената височина на постройките в разнообразни зони, припомня тя в програмата си.

Фандъкова коментира изгодата от тези промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община: " Беше дадена опция за отбрана на междублоковите пространства посредством разработване на подробни устройствени проекти и изместване на застрояването по периферията на кварталите. "

Тя дава обещание да сътвори стратегия за изкупуване на частни терени, които са отредени за озеленяване.

В стратегиите " зелените клинове " от Витоша имат централна роля

По отношение на озеленяването в София претендентите за кмет дават обещание в стратегиите си, че първо ще пазят и развият т.нар.зелени клинове. Това е термин от 1938 година, когато е признат нов Общ градоустройствен проект на София, направен от австриеца Алфред Мусман. Става въпрос за естествена зелена връзка сред градските паркове - Борисовата градина и Южния, с природата на Витоша. До 60-те години на ХХ век в Борисовата градина са виждани сърни, слезли от планината.

Тези " зелени клинове " от дълго време са блокирани първо с построяването на Киноцентъра и на Студентския град, а в този момент с новите разрастващи се квартали " Манастирски ливади ", " Кръстова вада " и " Витоша ".

Сега като " зелени клинове " се посочват реките, извиращи от Витоша - Перловска, Владайска, Драгалевска, Кална, Банишка. По тях се спускат свежи въздушни течения от планината и предизборните обещания са да се попречва плътното застрояване по поречията им.

Бонев ще избавя Южния парк посредством отчуждаване или размени

Бонев отбелязва в своя " План за София ", че 30% от Южния парк са частна благосъстоятелност, а терените, планувани за парковете Източен и " Въртопо ", още не са отчуждени. Той се ангажира с правене на график за отчуждаване или подмяна на терените, които попадат в територии, отредени за паркове. С приоритет ще са Южният парк и контактните зони сред жк " Младост " и обсега на Източния парк.

Генералната задача, която си е сложил Бонев, е " всеки софиянец да живее покрай парк или градина ".

Игнатов: Зелени надлези над Околовръстното за връзка с Витоша

Арх. Игнатов ще избавя " зелените клинове ", като по трасетата им ще компенсира или отчуждава частните парцели. Той даже възнамерява да построи зелени надлези над Околовръстното шосе, с цел да възвърне естествената връзка с живата природа на Витоша.

Кандидатът на " Демократична България " дава обещание да изготви обстоен указател на всички дървета в София и да засади нови 5000 по улиците. Той ще подтиква и покривното и отвесното озеленяване на постройките в града.

Манолова и Фандъкова дават обещание по 11 нови парка

Мая Манолова е с заричане да построи 11 нови парка, като те ще са част от " зелените клинове " от Витоша. " Те обезпечават пресен въздух от планината ", изяснява тя, само че не конкретизира тъкмо къде ще са новите паркове.

Фандъкова също ще гради 11 нови парка, три от тях линейни. Тя ги изрежда: парк " Кукуряк " в жк " Овча купел ", линеен по р. Драгалевска при кв. " Манастирски ливади ", нов парк в жк " Младост ", парк " Светии Български " в кв. " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", парк " Въртопо ", Източен парк и хидропарк " Искър " - от Околовръстното шосе до бул. " Цариградско шосе ".

Линейните паркове ще са по бул. " Македония " (от площад " Македония " до площад " Руски монумент " ), по остарялата жп линия от гара " Пионер " до регион " Слатина " и от надлез " Надежда " до Северния парк, изрежда в програмата си Фандъкова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (253)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР