Протестите на хората с увреждания и на родителите на деца

...
Протестите на хората с увреждания и на родителите на деца
Коментари Харесай

Съгласие по 3 точки между държавата и хората с увреждания за реформата в ТЕЛК

Протестите на хората с увреждания и на родителите на деца с увреждания са симптоматични за нерешените проблеми. Това съобщи пред БНР министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи БГНЕС.

Той разяснява внезапно намаляващата финансова поддръжка след навършване на пълноправие на децата с увреждания, като в същото време потребностите на фамилиите не престават да са същите и даже нарастват във времето. Групата на пълнолетните лица с увреждания е доста по-голяма от тези 26 хиляди деца, които в този момент употребяват новата месечна фамилна помощ и ресурсът, който би трябвало да се насочи към тази група, е доста по-голям, акцентира министърът.

За персоналните обществени асистенти бюджетът харчи към 80 млн. лв. годишно, само че очевидно даването на тази услуга е неефективно и тук е обикновено да се търси по-голяма успеваемост на този значителен запас, добави той. Като база за единодушие с организациите на хората с увреждания по думите му се обрисуват три пункта: " Първо, използването на права да бъде на основата не на ТЕЛК-овото решение, а на сложна оценка на самостоятелните потребности на хората с увреждания. Вторият пункт е, че база за тази оценка би трябвало да бъде методологията на Световната здравна организация. Третото – очертаващата се неефективност на потреблението на средствата, които се насочват към потреблението на услугите персонален и обществен помощник. "

Бисер Петков проучва и идно през 2021 година погашение на първите пенсии от втория дирек на пенсионното обезпечаване и оспорените от пенсионните фондове планове на общественото министерство въз основа на осреднени данни за размера на първите пенсии. " В концепцията е препоръчано. в случай че изчисленият размер на пожизнената пенсия е над 20% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, надлежно това да е наложително за лицето - да получава пожизнена пенсия. Тази пожизнена пенсия или заплащането от универсалния пенсионен фонд, ще върви паралелно с пожизнената пенсия от държавното публично обезпечаване. Защо 20%? Защото това, което се чака от заплащането от УПФ е да компенсира понижението на пенсията от първия дирек. Като има право да избере в границите на пожизненото заплащане артикул, при който имаме обезпечен период на погашение, или обезпечен период на приемане на пенсията. В рамките на този период, в случай че лицето почине, заплащането продължава, само че към този момент към неговите наследници.

Даваме опция за заместничество и лицата ще би трябвало да избират дали да се възползват от този артикул и какъв да бъде срокът, през който е обезпечено изплащането. Може да е 5, може да е 10, може да е 15 години – всеки преценя. Основните рецензии към чистото пожизнено заплащане бяха, че в действителност не разрешава заместничество на средствата. Принципно когато се вкарва този обезпечен период на приемане на пенсията, колкото е по-голяма неговата дълготрайност, това води до понижаване на размера на заплащането. След този обезпечен интервал пожизнената пенсия продължава да се изплаща в същия размер, до момента в който лицето почине. " Заради относително ниските финансови натрупвания в системата за първите групи пенсионери в концепцията като втори артикул са заложени така наречен програмирани тегления, разясни общественият министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР