Протестите и проблемите на медсестрите бяха превърнати в дъвка. Ролята

...
Протестите и проблемите на медсестрите бяха превърнати в дъвка. Ролята
Коментари Харесай

Кажете за броя на болниците, стига дъвкахте медсестрите!

Протестите и проблемите на медсестрите бяха превърнати в дъвка. Ролята на балончета играят елементи, които единствено отвличат вниманието. Нищи се осветената заплата на една от протестиращите, само че това не е проблем. След като знаем заплатите на депутати, министри и прочие, за какво да не знаем и на медсестри? И какво като са излезли на перваза?
Това също е форма на митинг, даже да не харесва на всички. Не там е заровено кучето.

Болниците. Броят на лечебните заведения! Това е огромната тематика, която се заобикаля настойчиво. Това безмълвие поражда подозрения. Първото е, че става дума за подмолни покупко-продажби за източване на бюджета за опазване на здравето, който към този момент е 4,7 милиарда.

Няма какво да се овърта: огромна част от тези пари отиват в болнични заведения, зад доста от които са прикрити политици. Мафия ли е това? Нека се изправят министър председател, министри и специалисти и да отговорят. Ясно и изрично.

Защото обстоятелствата са трагични.

Над 500 медици напущат България всяка година. Около 26 000 медицински сестри не доближават. На места този дефицит е в сериозна точка. В дребните обитаеми места и райони обезпечеността с лекари е едвам 20%. В доста села хората умират, тъй като нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на експерти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.

В България има над към 450 лечебни заведения, при население под 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на здравното обслужване обаче сме на последно място. Затова пък приетите в болница са най-вече на глава от популацията в цяла Европа. Броят на болничните кревати – също. Лежат и заболели, и кандидат-болни, и здрави. Важното е да се усвояват милиардите. Бусове обикалят обитаеми места и събират претенденти за лекуване. Важното е да са заети леглата и да се " доят " клиничните пътеки.

В Нидерландия, която от години е преди всичко по качество на опазването на здравето, лечебните заведения са 120! При население 11,5 милиона. Българските специалисти са наясно, че там има хеликоптери, здравни пунктове и обзаведени коли с ултра съвременна техника. Не се строят лечебни заведения на всеки ъгъл. Коментирайте това съпоставяне, демон да го вземе! Какво го овъртате.

По показател EHCI за качеството на опазването на здравето в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 вероятни. България е с 458, което значи „ сериозно ниски стойности на всички индикатори “. На всички. 4,7 милиарда се наливат, само че сме закотвени на дъното. Боледуваме и умираме най-вече в Европа.

Германия понижава броя на лечебните заведения си от години. През 2000 година те са били 2242, а през 2015 година – 1980. Частните лечебни заведения също са понижени – през 2012 година са 579, а през 2014 година – 561, а през 2018 – с още 46 по-малко. Екипировката е ултра съвременна, подвижността на екипите – нараснала 3-4 пъти. Същото се прави в Австрия, Скандинавия, Франция и прочие

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита по какъв начин биха изглеждали болничните заведения, в случай че бяха 120, колкото в Нидерландия, и употребиха въпросните 4,7 милиарда? Какви щяха да са заплатите на медиците – лекари, медсестри, санитари и прочие И в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер съвременни реаномобили щяха да са разполагаем?

Не са медсестрите проблем. Броят на лечебните заведения е. Разбира се има и други.

Частни лечебни заведения би трябвало да има – никой не оспорва. Гражданите имат право да избират при кой експерт да отидат. Най-изявените ще имат повече клиенти, това е ясно. Така е по белия свят, към който се стремим. Май единствено на думи.

10-15 души са огромните играчи на територията на частните лечебни заведения. Те управляват усвояването на многомилиардния здравен бюджет.

Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% от горната страна за медицински услуги. В най-развитите страни този % е 15-20 на 100. Тези 10-15 боса (някои даже не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне.

И политици, и здравният министър, и протестиращите сестри даже заобикалят казуса с броя на болничните заведения. Какъв е този боязън?! Някаква омерта ли е?

За държавна болница обаче проблеми няма. Някои даже настаняват там възрастните си родители, с цел да са на гратис, само че първокласно обслужване. Няма кой да провери… А в случай че липсват милиони – кабинетът ще ги опрости. Затова там никой няма да се качи на перваза…

Лидия Димитрова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР