Протестиращите вече две седмици за правото на законен аборт поляци

...
Протестиращите вече две седмици за правото на законен аборт поляци
Коментари Харесай

Протестиращите за право на аборт в Полша: Това е война!

Протестиращите към този момент две седмици за правото на легален аборт поляци оповестиха, че няма да се откажат. "Това е война ", оповестиха те.

Демонстрациите започнаха, когато съдът постанови, че абортите на зародиши, страдащи от необратими увреждания (като да вземем за пример синдром на Даун или неизлечими болести, водещи до смърт), са противозаконни според полската конституция. Това, на процедура, значи съвсем цялостна възбрана на абортите. След постановяването на решението демонстрациите прераснаха в по-широк антиправителствен митинг.

Във Варшава стачкуващите, по-голямата част от които млади дами, размахват плакати с текстове като "Ад за дамите ", "Ръцете ви са окървавени ", "Искаме да имаме право на избор ", "Това е война ".

Полският министър председател Матеуш Моравецки повтори апела си за преустановяване на демонстрациите, с цел да бъде предотвратено разпространяването на ковид.

"Нека седнем и да преговаряме. Нека нашите спорове да не бъдат решавани на улицата и дано избегнем още случаи на заразяване ", съобщи Моравецки в обществените мрежи.

Протестиращите обаче считат, че решението на съда е пристигнало в комфортен миг за ръководещите и в този момент се пробват да им "извият ръцете " с ковид.

Полското национално радио съобще предходната седмица за конфликти сред протестиращи и националисти в центъра на Варшава след опит на множеството да замеря черква с фойерверки, приключил с блокиране на църквата от полиция и националисти. Според крайнодесния водач Роберт Бакевич националистически групи ще основат "национална армия " за отбрана на църкви от протестиращи.

Варшава, ръководена от консервативната партия "Право и правдивост " от години е в спор с Европа поради невиждан напън върху демокрацията, правосъдната система и медиите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР