Протестиращите в подкрепа на обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора

...
Протестиращите в подкрепа на обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора
Коментари Харесай

Протестиращите по случая в Дебора са Човек на годината

Протестиращите в поддръжка на обезобразената Дебора Михайлова от Стара Загора и Фондация Будителките са носители на огромната правозащитна премия " Човек на годината " на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Наградите се раздават за 16-и път за принос към опазването на човешките права и за правозащитна активност. Тази година те бяха белязани от напрежение, обвързвано с решението на организацията да дисквалифицира една от номинираните Татяна Кристи поради нейни статуси в обществените мрежи, в които е " използвала тирада на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава евентуални военни закононарушения ".

Решението за отдръпването на номинацията на Кристи (предложена от 10 организация) беше взето след края на процедурата по номинации, провокира вълна от мнения в обществените мрежи, а поетапнно журито напуснаха първо гражданският деятел Кремена Кунева и артистът Александър Алексиев - носители на огромната премия за 2022 година, несъгласни с решението на БХК. 

Впоследствие журито напусна и Никола Рахнев, а от номинациите си се отхвърли журналистът от " Капитал " Десислава Николова, както и майката на починалата 15-годишна Даная Ани Стоянова. Тя беше номинирана от деятеля Ивелина Паничарова поради решени ето на фамилията след смърта на младото момиче да подари органите й. Стоянова отхвърли номинацията, тъй като слагането на името на починалото ѝ дете в категория " Гражданска героизъм ", за която журито е възнамерявало да връчи премията на нея. " Уважаеми членове на журито на " Човек на годината ", гражданска героизъм е да не си изхвърляш фаса през прозореца (да, случва се често), да изхвърляш боклука си разделно, да рециклираш, да спазваш разпоредбите, да окажеш помощ на възрастен да пресече, да подадеш сигнал, в случай че съседът бие жена си, да изчистиш снега пред входа или да подгониш апаш. Не е " Гражданска героизъм " да умреш на 15 години от липса на съответна здравна система. Това е жертва. Това е всичко, което демонстрира неналичието на " Гражданска героизъм ", написа във фейсбук Стоянова.

Ден преди връчването на премиите, което постоянно се случва към 10-и декември - интернационалният ден на правата на индивида, от организацията на евреите " Шалом ", оповестиха, че приключват съдействието си с БХК. Причината е - неналичието на реакция към протичащото се около премиите. От организацията реагираха съвсем незабавно след известието, че БХК е дисквалифицирала Кристи и желаеха пояснение дали решението в обвързвано с нейната про-Израелската й позиция.

" Липсата на реакция, макар публичното отвращение, включваща изразени позиции от редица български общественици и правозащитници, както и множеството изпратени писма от организации в България и чужбина, значи единодушие с изразените позиции и трансформира БХК в инструмент на анти-израелската агитация в България ", написаха на 11-ти декември във фейсбук от организацията.

Темата със обстановката към премиите не подмина и самата гала.

" Съжаляваме за случилото се, само че като правозащитници, колкото и да е непопулярно, ние съблюдаваме разпоредбите. А разпоредбите на премиите " Човек на годината " не позволяват до присъединяване деятели и организации, които поддържат едни уязвими групи, а нападат или позволяват слагането под въпрос на правата на други ", съобщи при откриването на церемонията Радослав Стоянов от БХК.

Според него организацията е спазила авансово избрания правилник и е платила цената за това. По думите му значими з БХК са идеите, а " страстите към премиите демонстрират и че този конкурс е жив и че продължава да бъде значимо събитие в правозащитната общественост ". 

Голямата премия: Граждани непримирими в търсенето на правдивост

В края на юли казусът на 18 годишната Дебора Михайлова, която е била нарязана с макетно ножче и бита в дома си, стана прочут. Задържаният нападател в началото беше пуснат от ареста, само че след това още веднъж задържан, а неотдавна от прокуратурата оповестиха края на следствието по случая. Казусът провокира многолюдни митинги в София, Стара Загора и други градове на страната, които доведоха до незабавни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение.

" В резултат на гражданската сила Народното събрание беше заставен да одобри дълго отлаганите ремонти в Закона за отбрана от домашно принуждение. Будителките оферират систематична помощ на хора, преживяващи домашно принуждение и принуждение, учредено на пола. Фондацията им сплоти доста организации, които работят за общество, в което домашното принуждение е неприемливо и събра виновните институции, НПО-сектора и законотворците за нужните законови промени ", споделят от БХК.

Останалите наградени:

В категорията Застъпник на годината премията бе присъдена на Общност Мостове. Мостове работи за по-добър живот на хората със специфични потребности. Те са главен участник в сдружението от организации, които извоюваха реимбурсирането на всички пациенти с малнутрация от Здравната каса.

Наградата " Постоянство и смелост " отиде при Дарина Коилова и Лилия Бабулкова. Двете са еднополова двойка със подписан брак във Англия. Поради отхвърли на България да записва техния брак, те заведоха дело пред Европейския съд по правата на индивида, който задължи страната ни да сътвори правна рамка за еднополовите връзки.

Призът - И самичък воинът е боец посмъртно беше присъден на доцент Петър Шурулинков. Шурулинков взе участие в основаването на десетки предпазени територии. По негова концепция е учреден Опръстенителен лагер Дуранкулак. Той е деен участник в битката за запазване на българските гори. Шурулинков умря през август 2023 година.

В категорията Вдъхновение премията беше присъдена на жертва на домашно принуждение - Мира Стефанова. Тя е претърпяла домашно принуждение, само че отхвърля да одобри ролята си на безгласна жертва. Не е виждала децата си от две години, само че през това време се посвещава на идеята да оказва помощ на всяко дете и момиче, което минава през сходно нещ. Оказва помощ на десетки деца, които живеят в беднотия.

Наградата Журналист на годината беше присъдена на Мария Черешева. Черешева беше част от интернационално следствие, което сподели по какъв начин България държи в безчовечен условия на границата мигранти, преди да ги експулсира назад към Турция. Заради работата си Черешева беше подложена на словесни офанзиви, в това число от държавни институции.

Първият Рицар на истината е журналистът Христо Грозев. Грозев разкри работата на държавния отдел на Русия, който преследва и убива съперници на режима на Путин. Заради работата си е заставен да бяга от България и да се укрива, защото е цел на същите структури, които са показани в неговите следствия.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР