Протестиращите провокираха полицаите, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари"Съборени

...
Протестиращите провокираха полицаите, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари"Съборени
Коментари Харесай

Погром в Скопие след протести срещу българския ултиматум

Протестиращите предизвикаха служителите на реда, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари "

Съборени кофи за отпадък, разрушени огради, разхвърляни камъни и празни кори за яйца е картината, която можеше да се види в центъра на Скопие на четвъртия ден от митинга против френското предложение. Стигна се до конфликти сред протестиращите и силите на реда пред постройката на Народното събрание на районен съд Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Част от стачкуващите събориха загражденията и започнаха да хвърлят камъни и други предмети против служителите на реда. Срещу тях бяха хвърлени и няколко коктейли „ Молотов”. На четвъртия следващ митинг против френското предложение за старт на преговорния развой сред районен съд Македония за присъединение към Европейски Съюз още веднъж се скандираха анти-български лозунги и враждебни към България плакати.

Протестиращите предизвикаха служителите на реда, обръщайки се към тях с "Бугари, Бугари ", "Албанска полиция ", "Кого защитавате - ще станете българска полиция ", както и голям брой нецензурни изрази към чиновниците на реда. Пред Народното събрание се появи и духовник, който направи несполучлив опит да успокои тълпата. Напрежението ескалира и конфликтите със силите на реда доближиха връхна точка. В резултат на това четиридесет и седем служители на реда бяха ранени тази нощ при конфликти с част от участниците в митингите, потвърдиха за МИА от министерството на вътрешните работи. От потърпевшите чиновници на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с доста тежки пострадвания, допълват от Министерство на вътрешните работи. При конфликтите са потърпевши и полицейски коли, има и арестувани протестиращи. Това е епилогът на снощния митинг, който стартира пред Министерски съвет на Република Северна Македония, след което през моста "Гоце Делчев " продължи към Народното събрание, където полицията стартира да задържа участници в митинга, откакто някои от тях започнаха да хвърлят предмети и димни бомби против спецчастите и събориха оградата пред Народното събрание. Сред участниците в митинга бяха към 30 стачкуващи с качулки и тениски на главите, които хвърляха предмети по постройката на Народното събрание и чупеха прозорци.

Протестът беше под мотото "Край на ултиматума ", а участниците упорстват за отменяне на френското предложение за повдигане на ветото от България и деблокиране на интеграцията на страната в Европейския съюз. Въпреки, че няма формален уредник митингът получи поддръжка и от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач Християн Мицкоски прикани жителите да се причислят, с цел да, по думите му, „ защитим това, което се назовава европейска полезност и да спасим преговорния развой с Европейския съюз”.

Президентът Стево Пендаровски нощес осъди остро съпроводените с принуждение митинги против френското предложение на страницата си във Фейсбук.

„ Отложихме изявлението за довечера по ТВ21 заради обстоятелството, че беше въведен специфичен режим на придвижване към малкия екран, която се намира в непосредствена непосредственост до Народното събрание. „ По този мотив желая да осъдя насилието като способ в политиката, който не би трябвало да има място в модерните демокрации “, написа Пендаровски.

Вчера ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел пристигна персонално в Скопие с цел да призове управляващите да одобряват предлагането.

Премиерът Димитър Ковачевски сподели, че ще изпрати в Народното събрание предлагането и депутатите ще би трябвало да решат дали страната да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР