Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред

...
Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред
Коментари Харесай

Медицинските сестрите нахлуха в Партийния дом

Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред Министерски съвет, нахлуха в Комисията по опазване на здравето със свирка.

Те се заканват да спят в Партийния дом, където се организира комисията. Депутатите обаче завършиха съвещанието си за 5 минути и сестрите останаха сами, седнали на парламентарните столове.

Протестът им се оглавява от мед.сестра Мая Илиева. По думите им са пристигнали, с цел да се видят с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, който обаче не пристигна на комисията, защото му следва пътешестване до Брюксел.

На въпрос на news.bg, какво считат да вършат, те дадоха отговор: " Ще стоим тук, и в случай че се наложи ще спим тук, на топло. Навън на студа от 5 дни никой не е пристигнал да ни види ".

От описа им стана ясно, че са имали среща на 26 февруари с министър Ананиев и той заречен да одобри настояванията им на 1 март, по този начин обаче не се и появил.

" Не му желаеме оставката и към този момент не желаеме среща с него ", безапелационна бе Мая Илиева. " Г-н Ананиев даде обещание, че ще пристигна на палатката, на нас ни омръзна към този момент ", сподели Илиева.

В постройката тя бе с още пет от протестиращите сестри, които обясниха, че ще стоят, до момента в който защитата ги изгони от постройката.

Заседанията са обществени и сестрите настояват, че са влезнали в постройката и на Здравна комисия безпроблемно.

Протестиращите сестри имат няколко претенции - да е предпазена специалността им, както на учителите, да се вземат най-малко две минимални работни заплати още при назначението им, да не са лечебните заведения търговски сдружения и да не се зависи заплатата им от брой пациенти, възнаграждение на нощен труд 3 лева на час и промяна на категорията от трета на втора.

" Това, което ни изкара от обувките, е неглижирането на проблемите ни съвсем година. Тези хора си мислят, че ние сме интериор. Здравният министър доста добре знае какви претенции имаме. Казахме, че повече няма да се срещаме с който и да било ", изясни в умозаключение Мая Илиева.

" Просто ще си стоим тук, докато би трябвало и ще забележим какво ще стане ", безапелационни бяха сестрите.

Припомняме, митингите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март предходната година медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР