Протестиращите майки на деца с увреждания заедно с омбудсмана Мая

...
Протестиращите майки на деца с увреждания заедно с омбудсмана Мая
Коментари Харесай

Социалният министър, омбудсманът и майките на деца с увреждания отново ще имат среща

Протестиращите майки на деца с увреждания дружно с омбудсмана Мая Манолова имат среща през днешния ден със обществения министър Бисер Петков. От министерството се чака да показват финансови планове, с цел да се обезпечи законопроектът на Манолова за персоналната помощ, която ще получават хората с увреждания.

Протестиращите майки и специалисти на министерството са работили взаимно и през почивните дни, с цел да стане ясно кои хора с увреждания от каква персонална помощ имат потребност и тя да се остойности първо в часове, а по-късно и в пари.

Вера Иванова - представител на майките от палатковия лагер пред Народното събрание, сподели, че се чака реализиране на единодушие:

" От многото финансови разбори, които се направиха, дали господин Бойко Борисов приема някои от тях по отношение на асистентите, по отношение на това до тези деца и до тези хора да има човек. "

От своя страна министър председателят, който се видя с протестиращите майки от палатковия лагер в Бургас, разяснява, че сега се харчат значително средства. Той ще изиска от обществения и здравния министър планове за изразходването на парите:

" И най-после излиза, че не стигат до хората, има недоволни. До този момента всичките споделят, че не става въпрос за повече пари. Аз мисля, че става въпрос и за повече пари, само че желая да стигнем до повече пари, тъй че да отидат там, където да нужни. За тази жена, за това дете, да се знае, че отиват при него ".

В предаването " Преди всички " на " Хоризонт " Гергана Маврова, протестираща майка от Бургас, изрази вяра през днешния ден да има прогрес по измененията, свързани с новия Закон за хората с увреждания и измененията в Закона за обществените услуги. Тя уточни проблемите:

“Няма указател. В България никой не знае какъв брой са хората с увреждания, какви са им уврежданията и надлежно какви са им потребностите съгласно тези увреждания. Не знам по какъв начин ги вършат тези планове. В момента плановете се вършат въз основата на най-тежките случаи, които имат непозната помощ в ТЕЛК. Може би оттова идва и объркването, че законът е единствено за най-тежките случаи. Законът за персоналната помощ ще бъде за хората съгласно техните потребности, а не съгласно това какъв брой % ТЕЛК имат или дали имат непозната помощ или не. Най-важното и най-проблемно, съгласно мен, се оказа, че няма указател, а подобен е трябвало да има още 2012 година “.

Според Маврова е допустимо настояванията им да бъдат задоволени с вярно преразпределение на средствата от сегашния бюджет, планувани за хората с увреждания. Тя уточни местата, където изтичат средства:

„ Прекалено раздутата администрация, не добре завършения ТЕЛК – сега ТЕЛК като документ не споделя нищо за индивида с увреждане, с изключение на какъв брой е неспособен и какви са му диагнозите. Освен това, едни национално показани организации получават едни дотации с концепцията да работят за хората с увреждания, да ги интегрират, да има налична среда. До момента нищо такова не сме видели “.

„ Ние си продължаваме по градове с лагеруването и чакаме да забележим по какъв начин ще се развият събитията “, сподели още Маврова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР