Протестиращите, които са привърженици на иракския шиитски лидер Муктада Садр,

...
Протестиращите, които са привърженици на иракския шиитски лидер Муктада Садр,
Коментари Харесай

Протестиращи заради изгарянето на Корана нахлуха в шведското посолство в Багдад

Протестиращите, които са последователи на иракския шиитски водач Муктада Садр, останаха към четвърт час в шведското дипломатическо посланичество и излязоха умерено, когато полицията дойде, съгласно същия източник.

Шведски посланик, който е бил в постройката по време на нахлуването, към момента не е дал отговор на запитването на Агенция Франс Прес за коментар за случая.

Демонстрантите бяха част от шествие, свикано от Муктада Садр, шиитски мюсюлмански набожен водач, колкото непредсказуем, толкоз и уважаван от десетки хиляди иракчани, прибавя Българска телеграфна агенция.

Муктада Садр, само че също и иракското държавно управление, на което той не е член, остро осъдиха дейностите на Салуан Момика, иракски емигрант в Швеция, който през вчерашния ден изгори няколко страници от копие на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм по време на демонстрация, позволена от шведските управляващи.

Иракското държавно управление осъди тези дейности, които, по думите му, се случват " нееднократно " и се правят от " заболели и екстремистки мозъци ".

Министерството на външните работи на Ирак осъди " разрешението, обещано от шведските управляващи на екстремист да изгори копие от Свещения Коран ".

По време на демонстрацията пред шведското посолство в Багдад протестиращите раздаваха листовки, на които пишеше: " Нашата конституция е Коранът. Нашият водач е Ас Садр " на британски и арабски. Те изгориха също флагове с цветовете на дъгата, знак на ЛГБТ+-общността, в отговор на апела на Муктада Садр, който написа в Туитър, че тове е " най-хубавия метод да се предизвикат " тези, които поддържат или пазят изгарянето на Корана.

На портата на посолството на Швеция в Багдад протестиращите изписаха също със спрей: " Да, да на Корана ".

Прояви, сходни на тази в Стокхолм, към този момент са били осъществявани в предишното в Швеция или в други европейски страни, от време на време по самодейност на крайнодесни придвижвания. Те водеха до митинги и дипломатическо напрежение, показва Агенция Франс Прес.

Изгарянето на копие на Корана в Стокхолм провокира яд в редица мюсюлмански страни

Няколко арабски страни осъдиха през днешния ден изгарянето на образец от свещената за исляма книга - Корана - пред джамия в Стокхолм, като обявиха, че тези дейности подбуждат към ненавист, съобщи ДПА.

Саудитска Арабия, родината на исляма, изрично осъди дейностите. " Тези повтарящи се актове на ненавист не могат да се одобряват, без значение какви са оправданията. Те недвусмислено подбуждат към ненавист, изключване и расизъм ", съобщи в изказване министерството на външните работи на арабската монархия.

Египет също жигосах дейностите, като ги назова " срамен акт, накърняващ възприятията на мюсюлманите по света ".

В отговор на случилото се Мароко отзова посланика си в Швеция за " съвещания за неопределен срок ", заяви формалното мароканска осведомителна организация МАР.

Арабската лига съобщи, че генералният секретар на организацията Ахмед Абул Гаит строго осъжда разрешението на шведските управляващи за провеждането на демонстрациите. " Пренебрежението към непознатата религия въобще не е част от свободата на изложение ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Ливанското проиранско придвижване Хизбула също жигосах дейностите в Стокхолм и прикани арабските и ислямистките държавни управления да подхващат всички стъпки, с цел да подбуден останалите страни да " предотвратят повтарянето на тези безумия на своя територия и да спрат разпространяването на просвета на ненавист и злоба ".

Шведският дипломат в Йордания беше извикан през днешния ден в министерството на външните работи в символ на митинг, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно аналогична мярка започнаха и Обединените арабски емирства.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон съобщи на конференция, че дейностите в центъра на Стокхолм са били позволени от управляващите, само че не са били уместни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР