Нигерийските профсъюзи започват стачка срещу повишаването на цените на горивата и разходите за живот

...
Протестиращите бутнаха портата на Националното събрание на Нигерия в Абуджа,
Коментари Харесай

Протестиращите бутнаха портата на Националното събрание на Нигерия в Абуджа, докато започна национална стачка, свикана от профсъюзите в знак на протест срещу премахването на субсидията за бензин и поискайте нова минимална заплата.

Откакто положи клетва в длъжност на 29 май, президентът Бола Тинубу предприе най-смелите реформи в страната от десетилетия, премахвайки популярната, но скъпа субсидия, която струваше 10 милиарда долара миналата година, и облекчавайки валутния режим.

Въпреки че реформите бяха приветствани от инвеститорите, синдикатите казват, че те са довели до скок на разходите в момент, когато нигерийците вече се борят с най-високата инфлация от почти две десетилетия.

Няколкостотин протестиращи с плакати, водени от синдикални лидери, маршируваха в сряда в столицата Абуджа и в нефтенодобивния щат Байелса, където представители на синдикатите връчиха петиция до правителството на щата, в която подробно описват някои от техните оплаквания. Протестиращите маршируваха и в северните градове Кано и Кадуна.

Но другаде в страната повечето фирми останаха отворени.

Нигерийският трудов конгрес (NLC) заяви, че прекратяването на субсидията за гориво е „прибързано без обмислен план за смекчаване на ефектите върху работниците и нигерийците“.

„Всяко семейство усеща зъба на суровата политика на правителството, което доведе до астрономическо увеличение на транспорта, храните, стоките и услугите, таксите за обучение, нарастващите разходи за достъп до качествено здравеопазване, само за да назовем само няколко,“ NLC каза в изявление в сряда.

В Лагос фирмите бяха отворени, включително клоновете на веригите супермаркети Pick n Pay и Shoprite. На пазар в квартал Обаленде продавачите на зеленчуци се занимаваха с бизнеса си, пазарейки се с клиентите за цените.

NLC и Конгресът на профсъюзите, двете основни трудови федерации в Нигерия, представляват милиони работници в повечето сектори на най-голямата икономика в Африка, включително части от петролната индустрия. Но милиони са заети в предимно неформални сектори на икономиката, които нямат профсъюзно представителство.

Съюзите казаха, че стачката ще продължи една седмица.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР