Протестиращи в югоизточната част на Иран скандираха вчера срещу върховния

...
Протестиращи в югоизточната част на Иран скандираха вчера срещу върховния
Коментари Харесай

„Смърт на диктатора“. Иран продължава да се бори за човешки права

Протестиращи в югоизточната част на Иран скандираха през вчерашния ден против висшия водач аятолах Али Хаменей, съобщи „ Ройтерс “. Информацията идва на фона на опасенията на правозащитна организация, че минимум 100 арестувани стачкуващи са застрашени от смъртни присъди.

Вълненията в Ислямската република избухнаха след гибелта на 22-годишната иранка от кюрдски генезис Махса Амини, умряла на 16 септември, три дни откакто бе арестувана от нравствената полиция в столицата Техеран за погрешно носене на хиджаб и нарушение на строгите правила за облеклото на дамите.

„ Смърт на диктатора, гибел на Хаменей “, са част от виковете по адрес на висшия водач в публикуваното в обществените мрежи видео от град Захедан в иранската провинция Систан и Белуджистан. Към момента достоверността на фрагментите не може да бъде доказана, показва „ Ройтерс “.

Бедната иранска провинция е дом на двумилионната малцинствена група на белуджите, които, по данни на правозащитни организации, са подложени на дискриминация и репресии от десетилетия.

Демонстрациите, почнали през септември, са едни от най-големите в Ислямската република след революцията от 1979 година Официалната власт упреква протестиращите в заличаване на социална благосъстоятелност. Властите настояват също, че те са вербувани и въоръжавани от противников страни като Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия.

Базираната в Норвегия неправителствена организация „ Иран хюман райтс “ съобщи, че минимум 100 стачкуващи са арестувани и застрашени от смъртни присъди. Оттам се притесняват, че броят може и да е по-голям, тъй като фамилиите на доста от арестуваните се опасяват да приказват.

Иранските съдилища към този момент постановиха смъртни присъди на повече от 10 души за „ война против Бог “ по обвинявания в породени пострадвания на чиновници на реда, заличаване на социална благосъстоятелност и опасност за популацията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР