Протестиращи се събраха в центъра на столицата за 53-та поредна

...
Протестиращи се събраха в центъра на столицата за 53-та поредна
Коментари Харесай

53-и ден: Раздаваха Стикери с метла и змия, граждански патрули пазят Ситняково

Протестиращи се събраха в центъра на столицата за 53-та поредна вечер с искане за оставка на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев. И през днешния ден остават блокирани кръстовищата на площад " Независимост " на Софийския университет и " Орлов мост ".

Недоволните в София по традиция започнаха да се събраха към 19:00 ч. пред Президентството. Малко преди този момент мъж възпламени две димки, като една от тях хвърли към Министерски съвет. Не се стигна до напрежение.

Протестиращите извършиха площада към фонтана пред президентството. Има доста младежи, фамилии с дребни деца, велосипедисти.

В последните дни всички събирания минават под знака на мобилизацията за огромния митинг на 2 септември, наименуван " Велико национално въстание ", когато депутатите се връщат на работа.

Тази вечер уредниците раздаваха стикери с надпис " Велико национално въстание " и картинка на метла и змия.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Те приканиха присъстващите да ги разлепят из града и да осведомят жителите какво ще се случи на 2 септември. Ще ги пометем, съобщи Арман Бабикян от така наречен Отровно трио. " Ще са нужни доста метли, с цел да пометем толкоз доста отпадък. За това сме отговорни всички ние, в това число и аз. Боклукът се натрупа, тъй като чакахме 11 години ", сподели той.

Организаторите приканиха за всеобщ митинг на 2 септември от 8.00 часа на площад " Независимост ", когато се чака депутатите да стартират новата си сесия.

На 2 септември ви дефинирам среща тук, съобщи Ренета Инджова, някогашен министър председател на страната. Чака ни дълъг маратон, добави тя.

Певицата София извърши от сцената песента си " Син амулет ". Като преди този момент разгласи, че и тя е добра в чистенето.

Днес ни пя певица от Перник, а в сряда чакаме винкели от Перник, сподели пред множеството юрист Николай Хаджигенов от " Отровното трио ". Той предизвести, че борбата против корупцията няма да е лесна. Хаджигенов прикани хората да си повтарят, че не ги е боязън, с цел да победят на 2 септември. След словото му беше пуснат химна.

След като изслушаха националния химн, малко след 21 часа, протестиращите се насочиха на шествие по бул. " Цар Освободител " към Орлов мост.

Контропротестът

Тази вечер още веднъж се организира и контрапротест на бул. " Ситняково ". Около тридесетина души се събират там с искане за унищожаване на палатковите лагери и свободно напредване в центъра на София. Те се дефинират като цивилен патрули, които пазят кръстовището от обсада

Според тях митингите са противозаконни и нарушават правата и спокойствието на жителите.

" Нямат нотариален акт за тези кръстовища, просто да ги изчистят, тъй като може да се стигне и до конфликти. Кои са повече се вижда на избори, когато даваме вота си, а не кои са излезли повече на площадите и кои хвърлят яйца по ".

" Те не са отишли там, с цел да стачкуват, а просто да пречат на всички останали ", разясниха участници в контрапротеста.

Целта на хората, които се събират всяка вечер пред Румънското посолство е да не разрешат на " метежниците ", както те назовават протестиращите, да блокират и това кръстовище.

Разрешителното им за тези сбирки изтича на следващия ден, те считат да изискат удължение от Общината.

Категорични са, че всяка вечер ще са тук и ще се опълчват на беззаконието.

Повечето присъстващи пред Румънското посолство са възрастни хора, има и полиция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР