Протестиращи сърби са се събрали днес на граничния пункт Ярине

...
Протестиращи сърби са се събрали днес на граничния пункт Ярине
Коментари Харесай

Сблъсъци между сръбската полиция и протестиращи на границата с Косово

Протестиращи сърби са се събрали през днешния ден на граничния пункт Ярине сред Сърбия и Косово и са се пробвали да преминат на косовска територия, където да поддържат локални сърби, които издигнаха барикади в Северно Косово, заяви албанският информативен портал „ Вокснюз “.

Сръбската полиция е направила кордон и е спряла стачкуващите, пишат косовски и албански медии.

Призивът за митинга е бил насочен от крайнодесни сръбски организации като „ Национален патрул “, който насочи зов към свои последователи от Сърбия, Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се причислят към демонстрацията.

Според „ Вокснюз “ „ Национален патрул “ е прочут с дейности против имигранти, с възхваляване на сръбски военнопрестъпници и с поддръжка на войната на Русия против Украйна. Твърди се, че организацията има връзки с крайнодясната група „ Русов “ и с съветската частна войска „ Вагнер “, посещаване на която направи неотдавна в Русия.

От косовската страна на границата са били видени елементи на задачата на НАТО КейФОР.

По-късно КосоваПрес заяви, че множеството от стачкуващите от сръбската страна са се разпръснали.

Според организацията на барикадите в Северно Косово са участвали и членове на съветския националистически мотоклуб " Нощни вълци ", което е било доказано и от водача на прокремълските рокери, заяви Българска телеграфна агенция.

Напрежението сред Косово и Сърбия е изключително високо през последните месеци. Кризата стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени регистрационните номера на колите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР