Протестиращи опитаха да свалят през нощта статуя на седмия президент

...
Протестиращи опитаха да свалят през нощта статуя на седмия президент
Коментари Харесай

Протестиращи опитаха да свалят статуя на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън

Протестиращи пробваха да смъкват през нощта скулптура на седмия президент на Съединени американски щати Андрю Джаксън наоколо до Белия дом, само че бяха разпръснати от полицията, осведоми Асошиейтед прес, предава Българска телеграфна агенция.

Телевизия WUSA във Вашингтон заяви, че полицията е употребила пикантен спрей, с цел да разгони протестиращите от площад Лафайет, където се намира статуята на Джаксън. Видеозаписи, качени в обществените медии, демонстрираха протестиращи да се катерят по статуята и да връзват въжета към нея, а по-късно да пробват да я смъкват от пиедестала й.

Статуята изобразява Андрю Джаксън във военна униформа, яхнал кон, който се е вдигнал на задните си крайници. Безмилостното отношение на този американски президент към индианците трансформира статуята му в цел за стачкуващите, които стачкуват против американското завещание от расистка неправда. По време на своето ръководство Джаксън подписва закон за пренасяне на индианците, поради който хиляди хора са прогонени от земите си и хиляди умират по време на похода на запад.

Най-малко 11 души починаха при митингите в Съединени американски щати

Статуята на Андрю Джаксън, издигната през 1852 година, остана на пиедестала си през миналата нощ, означават АП и Ройтерс.

Междувременно кметът на Сиатъл Джени Дъркан разгласи на конференция в понеделник, че управляващите ще разчистят окупираната от стачкуващи зона в града и полицията ще се завърне там. През уикенда в този регион имаше пукотевица, при която в

събота почина един човек, а различен бе тежко ранен. В неделя пък бе прострелян в ръката 17-годишен юноша, който отказал да приказва с детективите, оповестява АП.

Кметът Джени Дъркан сподели, че насилието отвлича вниманието от измененията, за които упорстват хилядите мирни протестиращи, изразяващи недоволството си от расисткото неравноправие и полицейската грубост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР