Протестиращи излязоха по улиците в Москва, Санкт Петербург и в

...
Протестиращи излязоха по улиците в Москва, Санкт Петербург и в
Коментари Харесай

В Русия протестират срещу инвазията в Украйна, но Москва мачка критиците

Протестиращи излязоха по улиците в Москва, Санкт Петербург и в цяла Русия в петък, за да осъдят нашествието в Украйна , макар че управляващите се пробват да подтиснат разпространяващите се антивоенни настроения и да се показват с облик на мощ и праведност , написа АП.

Най-мащабната проява избухна в Санкт Петербург , където няколкостотин души непринудено се събраха в центъра на града, скандирайки " Не на войната! " до момента в който полицията в цялостна екипировка задържаше един след различен протестиращи.

Правозащитната група OVD-Info, която наблюдава политически арести, преброи 437 арестувания в 26 съветски града , в това число 226 в Москва и 130 в Санкт Петербург . В Москва полицията задържа и инцидентни хора, които просто минават, съгласно известия в медиите.

Митингите в петък вечер изглеждаха по-малки , в сравнение с в четвъртък, когато хиляди излязоха по улиците в цяла Русия. Общо 1820 стачкуващи бяха арестувани в 58 съветски града в четвъртък вечерта , в това число 1002 в Москва, съгласно OVD-Info.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опита да омаловажи мащаба на митингите , като сподели в петък, че до момента в който президентът Владимир Путин " чува мнението на всички ", той също знае " каузи на тези, които имат друга позиция и тези, които са съпричастни към такава нужна интервенция . "

Зловеща проява на поддръжка за офанзивата против Украйна пристигна от Чечения , преобладаващо мюсюлмански район на Русия , ръководен от водача с желязна ръка Рамзан Кадиров. Чеченските медии оповестиха в петък, че Кадиров е събрал към 12 000 оперативни чиновници на силите за сигурност в центъра на Грозни, столицата на района, за това, което е разказано като инспекция на оперативна подготвеност.

Според локалния новинарски уебсайт Chechnya Today, Кадиров сподели, че са подготвени да вземат участие " във всяка специфична интервенция ", в случай че е належащо и прикани президента на Украйна Володимир Зеленски да се обади на Путин и да му се извинени .
 Повече от 1700 арестувани на антивоенни митинги в Русия
Повече от 1700 арестувани на антивоенни митинги в Русия

Протестиращи излязоха на улиците в 53 града, с цел да осъдят нашествието в Украйна

Главният редактор на съветския държавен ефирен канал RT Маргарита Симонян разгласява видео в Telegram, на което се вижда по какъв начин съветски бронирани машини се движат през селски регион и мъж, който вика: " Бог да ви пази , момчета! Чакаме от осем години. "

Симонян, чийто блог в Telegram има над 132 000 клиенти, сподели в обявата, че украинците покрай град Харков поздравяват съветските военни.

Междувременно тези, които се оповестиха срещу нашествието, бяха изправени пред последици .

Елена Черненко, публицист от всекидневника " Комерсант ", сподели, че е била изгонена от Министерството на външните работи поради отворено писмо, осъждащо офанзивата против Украйна , което е подписано от близо 300 кореспонденти. Черненко сподели в приложението за известия Telegram, че министерството цитира нейната " липса на професионализъм " и тя прикани чиновниците да не отмъщават на публицистите, които са подписали писмото.

" Явно такива са времената ", написа Черненко за възбраната, пред която е изправена в този момент .

Друг публицист, изправен пред проблеми, беше Юрий Дуд . Подобно на доста други в четвъртък, Дуд, критик на Кремъл, който управлява един от най-популярните блогове в YouTube в Русия, написа обява в обществените медии, осъждаща нашествието в Украйна .

В петък подкрепяна от Кремъл авторитетна група за наблюдаване на интернет, Лигата за безвреден интернет, подаде искане до Главната прокуратура и Министерството на правораздаването да обмислят етикетирането на Дуд като " непознат сътрудник " - осакатяващо означение, което допуска спомагателен надзор от страна на държавното управление и мощен уничижителни конотации, които биха го дискредитирали.

Популярната държавна телевизия , Канал Едно, разгласи, че заменя развлекателните излъчвания в програмата си с вести и политически излъчвания " заради актуалната обстановка ". Сред прекратените беше късно вечерно шоу, водено от известния комедиант Иван Ургант, който се разгласи против нашествието в Instagram.

Говорителите на канала настояха, че решението за унищожаване на шоуто на Ургант от графика няма нищо общо с обявата му в Instagram.

В различен знак, че Кремъл стяга примката за несъгласните гласове , съветският държавен орган за връзки и интернет, " Роскомнадзор ", разгласи " частични ограничавания " на достъпа до Фейсбук в отговор на платформата, ограничаваща сметките на няколко подкрепяни от Кремъл медии. Не се споделя какво тъкмо допускат неговите ограничавания.
 Гневни протестиращи псуваха съветския дипломат в Дъблин след нахлуването в Украйна
Гневни протестиращи псуваха съветския дипломат в Дъблин след нахлуването в Украйна

Протести се организираха по целия свят против съветската инвазия, в това число в самата Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР