Протестиращи фермери предизвикаха безредици в центъра на Брюксел днес, докато

...
Протестиращи фермери предизвикаха безредици в центъра на Брюксел днес, докато
Коментари Харесай

Гневни фермери предизвикаха безредици в центъра на Брюксел

Протестиращи фермери провокираха вълнения в центъра на Брюксел през днешния ден, до момента в който земеделските министри обсъждаха ограничения за подкрепяне на бранша. Около 250 трактора блокираха европейския квартал на белгийската столица. Протестиращите палиха сено и гуми и замеряха полицията с бомбички и яйца. В същото време земеделските министри утвърдиха някои ограничения в помощ на бранша, предава Българска национална телевизия.

Фермери с трактори, най-вече от Валония, дойдоха рано сутринта в Брюксел и блокираха европейския квартал.

Протестиращите палиха гуми и хвърляха бомбички. Многобройни полицейски елементи стояха в подготвеност за интервенция, в случай че е належащо.


Малко по-късно протестиращите започнаха да разпръсват сено и тор по улицата, хвърляха колела и кофи за боклук и замеряха полицията с яйца и бомбички. Във входа на метрото бяха запалени огньове. Полицията отвърна със сълзотворен газ и водно оръдие.


" Дойдохме, с цел да поддържаме натиска. Те схванаха, че имаме проблем, само че ние чакаме съответни решения. В момента има няколко оферти, само че нищо съответно. Така че дойдохме тук, с цел да покажем, че желаеме нещо съответно, надявам да схванат, " съобщи Виктор Флоамо - фермер.


На фона на митингите извън земеделските министри утвърдиха ограниченията, препоръчани от еврокомисията за понижаване на бюрокрацията, опростяване на процедурите за достъп до дотации Европа и по-облекчени условия, свързани с климата и околната среда. За да станат факт новите правила, би трябвало да бъдат утвърдени и от европарламента.

Министрите обсъждаха и вноса на украински селскостопански артикули. Някои от страните още веднъж упорстват за ограничавания върху вноса на пшеница от Украйна, с цел да не се стига да дестабилизация на европейските пазари.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР