Протести в защита на Желяз Андреев ще има днес в

...
Протести в защита на Желяз Андреев ще има днес в
Коментари Харесай

В София, Добрич и Лондон се вдигат на протест срещу екстрадирането в САЩ на Желяз Андреев

Протести в отбрана на Желяз Андреев ще има през днешния ден в София и Добрич. Демнострациите против възможното изгонване на младежа в Съединени американски щати ще се проведат пред правосъдните покои в двата града. В тази в родния му Добрич ще се гледа и неговият случай.

Въпреки че мъжът беше освободен от ареста, той към момента е застрашен от изгонване в Съединените щати по следствието за противозаконна търговия със Сирия. Затова близки и другари на мъжа провеждат протестни демонстрации в негова поддръжка, съобщи Нова телевизия.

" Двамата притежатели на компанията и сестра им получиха оскъдни присъди спрямо в началото оповестените в обвинителния акт. Напълно е допустимо сега да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили договорка с прокуратурата в Щатите ", разяснява пред малкия екран самият Желяз Андреев, който заплашен от 20 години затвор в Съединени американски щати.

Американските управляващи желаеха неговото изгонване, тъй като съгласно тях 29-годишният българин съзнателно е взел участие в скрит план за косвен износ на артикули от Съединените щати до Сирия, върху които е наложено ембарго от Вашингтон, без да са имали позволение за това. Той е безапелационен, че безусловно никой от някогашните му работодатели не го е предизвестил, че има такава възбрана във връзка с избрани страни, в това число Сирия. " Постъпих във компанията през май 2013-а. Аз бях служителят на най-ниско равнище. Трябваше да се свързвам с разнообразни компании и да ги запитвам дали имат потребност от авиационни елементи. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал контракт, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които директно касаят нарушение на ембарго ", споделя Желяз Андреев.

Преди година негов някогашен сътрудник му споделя, че е прочел в български уебсайт, че против някогашните им шефове и против него е формирано дело. " Не е прелестно да видите името си в уеб страницата на правосъдното министерство на Съединени американски щати. Свързахме се с българските управляващи, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни дадоха отговор, че не е постъпвало искане за екстрадиция ", описа Желяз. Той не е правил опит да се свърже със притежателите на компанията.

Пред бТВ Андреев описа, че работата му при някогашните работодатели, поради които е изправен пред риска от изгонване и съд в Съединени американски щати, се е изразявала единствено и само в изпращане на към този момент готови от други хора документи и в никакъв случай не е изготвял нищо. " Аз и останалите българи сме в тази обстановка поради безхаберието на притежателите на компанията. Защото това, което те търсят, е евтина работна ръка в Източна Европа”, разяснява младежът. Той заподозря и че работодателите му са сключили договорка с прокуратурата в Съединени американски щати, тъй като при 40-50 години затвор в обвинителния акт, са получили по най-вече 2 години за същите продажби на части за Сирия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР