Протести в северния иракски град Киркук заради ключова сграда се

...
Протести в северния иракски град Киркук заради ключова сграда се
Коментари Харесай

Трима загинали в сблъсъци в северен иракски град

Протести в северния иракски град Киркук поради основна постройка се трансфораха в клане, като трима от стачкуващите е бил погубен, а по последни данни ранените са 16, предадоха международните организации.

Кюрди са излезли на митинг с искане зданието, в което преди се е помещавала централа на Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК), да им бъде върнато. В него през 2017 година иракската войска е направила собствен щаб, показва Ройтерс. Пред постройката обаче са разположили палатков лагер арабски и туркменски съперници на кюрдите, разказва обстановката международната организация. 

По информация на телевизионния канал " Ал Арабия " силите на иракската войска в едноименната провинция са мобилизирани да упражнят надзор върху обстановката. Преди това министър-председателя на Ирак Мохамед Шия ас Судани, който е и главнокомандващ на въоръжените си ли на страната, разпореди да се образува следствен комитет за изясняване на събитията на гибелта на въпросните протестиращи.

Официалният представител на армията на Ирак Яхия Расул написа в обществената мрежа " Facebook ", че " отговорните ще бъдат подведени под отговорност и ще понесат заслужено наказване ", написа Българска телеграфна агенция.

Друга заповед на Ас Судани гласи управляващите да се заемат с въпроса по възбраната за носене на оръжие в Киркук. Лидерът на ДПК Масуд Барзани, защитаващ правата на кюрдите в региона на Иракски Кюрдистан, на собствен ред прикани централните управляващи да открият надзор върху обстановката в северната провинция Киркук и да защитят живота на жителите и в частност на стачкуващите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР