Протести в Букурещ и в други големи градове срещу намерението

...
Протести в Букурещ и в други големи градове срещу намерението
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха срещу новите планове за съдебна реформа

Протести в Букурещ и в други огромни градове против желанието на държавното управление на Социалдемократическата партия да подчини правораздаването, написа през днешния ден в. " Ромъния либера ", като отбелязва, че стачкуващите са поискали оставките на водачите на двете партии от ръководещата коалиция Ливиу Драгня и Калин Попексу Таричану, както и на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Протестиращите носеха вувузели, барабани и национални трибагреници и скандираха " СДП - алена чума ", " Искаме правораздаване, не корупция! ", " Да пристигна DNA да ви вземе " (визирайки Националната дирекция за битка с корупцията) и " Крадци, крадци! ", показва вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът на правораздаването Тудорел Тоадер показа в сряда пакет от промени в правосъдната система, които провокираха сериозни реакции и митинги. Едно от предложенията планува президентът към този момент да не назначава основния прокурор и антикорупционния прокурор. Идеите на държавното управление бяха посрещнати с безпокойствие от Европейската комисия и от френския президент Еманюел Макрон, който посети страната, преди да пристигна в България.

В. " Гъндул " показва, че над 2000 души са протестирали нощес на Площада на успеха в Букурещ, като сходни демонстрации е имало и в други градове в страната като Брашов, Клуж, Яш, Констанца, Тимишоара, Крайова, както и зад граница - в Милано, Цюрих и Мюнхен.

Протести против предложенията, въпреки и в по-малък мащаб, имаше и по-рано предходната седмица в столицата Букурещ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР