Протести срещу цените на горивата се проведоха в няколко града

...
Протести срещу цените на горивата се проведоха в няколко града
Коментари Харесай

Стотици протестираха срещу цените на горивата ОБЗОР

Протести против цените на горивата се организираха в няколко града в страната през днешния ден. С касови бележки от последното зареждане, хората излязоха на улиците, с цел да изискат пояснение за какво цените скачат. Стигна се до блокади на основни пътни артерии.

В столицата протестиращите се събраха пред Министерския съвет. Хората се оповестиха освен против повишението на цените на горивата, само че и са против по-скъпото парно и топла вода, заяви Нова телевизия. В същото време от Българската петролна и газова асоциация са безапелационни, че мястото на митинга не е пред Министерския съвет, а пред посолствата на страните - производители на нефт и пред организацията на страните - експортьори на нефт.

В Пазарджик полицията предотврати плануваното затваряне на булеварди и бензиностанции. Над 250 души с коли се събраха на един от входовете на града. На множеството от тях органите на реда снеха персоналните данни и ги накараха да подпишат предупредителни протоколи, съгласно които, в случай че блокират придвижването, ще бъдат глобени за нарушение на публичния ред.

Според полицията митингът е противозаконен. Въпреки възбраната, час по-късно колоната от коли потегли по централните булеварди и за малко блокира града.

Десетки поданици на Монтана също излязоха на митинг с колите си. Монтана е един от градовете, в които цените на бензина и дизела са едни от най-високите в страната. Хората блокираха с колите си няколко от бензиностанциите в града и заредиха със стотинки.

Според специалистите Комисията за защита на конкуренцията трябвало да изясни на хората на какво се дължи растежът на цените и има ли съображение за този скок. От Петролната асоциация обявиха, че до края на годината не чакат покачване и прецизираха, че нарастването се дължи на скъпия недопечен нефт. Неговата цена се нараснала със 17% през последните няколко месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи изрично, че цените на горивата не се контролират от страна на страната. „ Те се дефинират на база пазара, търсенето и предлагането, тъй че това са естествените пазарни механизми, които работят. Държавата няма механизми, с които да въздейства и да поправя цената. За нас важат разпоредбите, свързани с либерализирания пазар ”, разяснява тя.

Организаторите на митингите приканиха жителите, които участват на шествията, да носят касови бележки, с цел да внесат групова тъжба в Комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР