Протести срещу презастроеното Черноморие, заграбените дюни и опитите за удар

...
Протести срещу презастроеното Черноморие, заграбените дюни и опитите за удар
Коментари Харесай

Започват протести Море от бетон срещу забраната за къмпингуване

Протести против презастроеното Черноморие, заграбените дюни и опитите за удар против правата на жителите стартират от през днешния ден пред Народното събрание. Организатор е група Бетономорие. 

Началото на протестната седмица е в 18,36 ч. 

На страницата на събитието във фейсбук организаторите пишат: 

Драгите ръководещи провеждат особено за популацията още презастрояване на морето, подсилване на крайбрежията с хотелски комплекси, равнене на дюните, гонене на незаконните къмпингари.

Ние, жителите, излизаме с цел да ги подкрепим, тъй като нямаме потребност от свободни плажове, желаеме още празни и грозни хотели – колкото повече, толкоз повече, желаеме различен да ни споделя къде и по какъв начин да почиваме.
Искаме работа за българската мафия!

Скъпи жители,

Обявяваме начало на протестна седмица за всички, които не са съгласни с горния текст!

Бъдете в цялостно бойно снаряжение, палатки, кърпи, шнорхели, плавници, чадъри, кофички с лопатки, пояси, слънцезащитни смазки, шатри и шезлонги, надуваеми дюшеци, джапанки и всевъзможни други плажни изненади. Рибарите да носят въдици!

Обединена група самостоятелни организации упорства за цялостна оценка на закона за изменение и на самия ЗУЧК и разбор на използването му от влизането му в действие на 1.01.2008 г. 

Списъкът с подкрепящи организации нараства и през днешния ден се причисляват специалистите от Камара на геодезистите в България, с ръководител Йоан Каратерзиян, гражданската организация Спаси Пирин – в поддръжка на ценностните претенции, както и Българска асоциация по различен туризъм също с експертно обхватно мнение. 

Обединилите се организации на протестния зов са също Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за различен туризъм, Българска фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски спорен конгрес, Интерактивна България, съдружие Да запазим Корал и съидейници, Гражданска самодейност " За Делфините ", Организация за протекция на българските жители, поредност профилирани групи сплотяващи феновете на кемпери и каравани. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма. Подкрепа категорично са изразили и професор доктор Сергинов, ас.д-р Б.Калоянова, гл. ас.д-р Иво Попов, доц.д-р Ралица Стефанова, ас. Руслан Лозев от Нов български университет, депарматент " Дизайн ", които направиха неотдавна на Корал, неповторимо интернационално креативно събитие в поддръжка на идеята за дивите свободни плажове, в която " Корал " беше образец, в отбрана на останалото необезобразено българско крайбрежие. Подкрепа идва и от средите на изкуството със лист на имена на музиканти, художници и актьори. Списъкът нараства, пишат от Бетономорие. 

Исканията на Бетономорие: 

Да се върнат в благосъстоятелност на страната 3272 декара продадените и сменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в интерес на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в сходство със профилираните карти.

Да се сътвори превантивна устройствена отбрана за терените зад незастроените плажове и да не се позволява строителство по крайбрежната линия, в удостоверение на наднационалното значение на естественото ни завещание до разработване на национална устройствена скица на Черноморското крайбрежие.

Да се защитят конституционните цивилен права, качеството на живот и здравето на хората като отпаднат възбраните за свободно къмпиране и фрапантно се засилят и ползват прецизни наказания за замърсяване и увреждане на природата.

Да се устроят зони за къмпинг на естествените им удобни места - зад плажовете и в страната, в удостоверение на българските обичаи и международните трендове за метод на живот и отмора, с регулации на обезпечено стабилно ръководство на туризъм покрай природата.

Да се основат държавни политики в интерес на развиването на къмпинг-туризма и насърчаване на къмпинг - културата - с поддръжката и експертизата на неправителствения бранш.

Да се основат ограничения срещу узурпирането на плажовете посредством концесии и наеми, които трансформират туристически бизнес в пленник на сенчестия бранш.

Да се подложи този 22-ри по ред ЗИД и самия ЗУЧК на разбор на използването му от влизането му в действие на 1.01.2008 година Само транспарантната обществена полемика ще избегне противоконституционните и лобистски ремонти и опциите за тежки корупционни практики, които през днешния ден ни държат вън от Шенген и Еврозоната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР