Протести срещу мръсния въздух, който дишат, проведоха днес жители на

...
Протести срещу мръсния въздух, който дишат, проведоха днес жители на
Коментари Харесай

Русе и Перник протестираха срещу мръсния въздух

Протести против мръсния въздух, който дишат, организираха през днешния ден поданици на Перник и Русе.
 Експерти: Мръсен въздух в София? Мъглата е най-виновна, а може и да е Перник  Привикаха шефа на Топлофикация в Перник да изясни за смрадта  Изгарят ли се отпадъци в Топлоелектрическа централа Република? Ето какво дишат в Перник (видео)
В Русе демонстрацията бе под формата на автопоход, който потегли малко преди обяд от центъра на града и мина през главните улици в посока " Дунав мост ". Около 150 автомобила блокираха изцяло придвижването във всички направления, а стотици коли останаха блокирани по " Дунав мост ", което принуди полицията да помоли за преустановяване на митинга в тази част на града, съобщи БНР.

Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи " Помощ! Тровят ни " и " Мръсният въздух ни убива ". Недоволството е против някои от огромните компании, които са съществени замърсители на околната среда.

След " Дунав мост " колоната се насочи към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни елементи " Монтюпе " - един от главните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, с цел да приказва с хората, те се върнаха в центъра и изразиха настояванията си пред постройката на общината. 

В Перник митингът бе маркиран и с концерт под надпис " Дишай, Перник ". Организатор е едноименната гражданска самодейност. Поводътб е влошеното акчество на въздуха и депозираните четири капиталови оферти за изгаряне
на боклуци.

Организаторите приканиха популацията за по-голяма интензивност в отстояването на правото му да диша почист
въздух.

В момента замърсяването на въздуха с фини прахови частици е пет пъти над нормата на СЗО, заяви пулмологът доктор Александър Симидчиев- ръководител на съдружие „ Въздух за здраве ”.

По време на концерта, представителят на гражданската самодейност „ Да се съберем на митинг срещу „ Топлофикация ” Валентин Пешев раздаде 40 диска с кино лентата с посланието„ Предай нататък ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР