Протести ще има днес в два от най-големите ни зимни

...
Протести ще има днес в два от най-големите ни зимни
Коментари Харесай

Банско и Пампорово се вдигат на протести

Протести ще има през днешния ден в два от най-големите ни зимни курорти. Причините обаче са разнообразни.

В Банско тематиката е позната - искане за построяването на втори кабинков въжен превоз. Недоволството зрее от години, защото единствената такава въжена линия няма потенциал да обслужва туристите в зимния курорт. По думите на кмета на града Георги Икономов нямало законова спънка за построяването на оборудването. В момента неговият екип написа предложение до Министерския съвет, съобщи Нова ТВ.

В общината се надяват строителството на лифта да стартира още идната година. За него се приказва от години. Спорът е сред природозащитници и част от локалната общност. Местните са се вдигали на митинг към този момент доста пъти, както в самото Банско, по този начин и в София.

В Пампотово пък мотив за недоволството е закриването на пожарната работа в курорта. Местната власт, хотелиери, ресторантьори и работещи ще блокират преди обяд основния път Смолян-Асеноград. С жива верига те ще спрат придвижването за два часа.

Бизнесът и локалната власт недоумяват по какъв начин преди старта на сезона курорт от национално значение ще остане без пожарна. В Пампорово има над 200 хотела, в които през зимата отсядат повече от 15 000 туристи. Освен курорта, пожарната работа обслужва и няколко села наоколо.

Междувременно държавното управление се задейства и през днешния ден ще има разискване на казуса със закриването на пожарната сред локалните и централните управляващи. Премиерът Бойко Борисов ще организира работна среща с кметовете на общините Чепеларе и Самоков, на която ще участват също министъра на финансите Владислав Горанов и представители на Министерство на вътрешните работи.

Тя е планувана за 12:00 ч. в постройката на Министерския съвет. На нея ще се търси опция за разрешаване на казуса със закриването на пожарните служби в двата зимни курорта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР