Протести избухват в засегнатия от наводненията град Дерна в Либия, след като флаговете на ООН са заплашени от избухване на болест

...
Стотици протестиращи се събраха в засегнатия от бедствието Дерна в
Коментари Харесай

Стотици протестиращи се събраха в засегнатия от бедствието Дерна в Либия в понеделник, обвинявайки властите в пренебрежение, след като огромно внезапно наводнение опустоши крайбрежния град и помете хиляди до смъртта им, като ООН предупреди, че огнищата на болести могат да доведат до „втора опустошителна криза“ .

Демонстранти се събраха пред голямата джамия на града и скандираха лозунги срещу парламента в Източна Либия и неговия лидер Агила Салех.

"Хората искат парламентът да падне", "Агила е враг на Бог", "Кръвта на мъчениците не се проливат напразно" и "Крадците и предателите трябва да бъдат обесени", извикаха те.

Изявление, прочетено от името на протестиращите, призовава за "бързо разследване и правни действия срещу отговорните за бедствието".

Те също поиска офис на Обединените нации в Дерна и началото на „реконструкцията на града, плюс компенсации за засегнатите жители“ и проучване на настоящия градски съвет и предишните бюджети.

„Онези, които са оцелели от града, в това, което е останало от града, срещу тези, които донесоха смърт и разрушение в града“, публикува анализаторът Анас ел-Гомати в X, бивш Twitter, под снимки на разрушението.

Политици и анализатори казват, че хаосът в Либия след падането през 2011 г. и убийството на Муамар Кадафи е оставил поддръжката на жизненоважна инфраструктура на заден план.

На 10 септември два язовира, в които се съобщава за пукнатини още през 1998 г. избухна, след като бурята Даниел удари източна Либия, отприщвайки опустошителен и смъртоносен поток, който помете Дерна, град със 100 000 души.

Смъртоносното срутване на язовирната стена в Либия се подготвяше десетилетия

внезапно наводнение уби близо 3300 души и остави хиляди други в неизвестност.

Десетки хиляди травматизирани жители са без дом и се нуждаят от чиста вода, храна и основни консумативи на фона на нарастващ риск от холера, диария, дехидратация и недохранване, предупредиха агенциите на ООН .

Заплаха от огнища на болести

По-рано в понеделник ООН предупреди, че епидемии от болести могат да доведат до „втора опустошителна криза“ в опустошения от наводнения град.

Местни служители, хуманитарни агенции и света Здравната организация „са загрижени за риска от избухване на болести, особено от замърсена вода и липса на канализация“, каза ООН.

Центърът за контрол на болестите в Либия забрани на гражданите в зоната на бедствието да пият вода от местните водопроводи, предупреждавайки, че това е „замърсен“.

Спасителни екипи от европейски и арабски страни продължиха мрачното търсене на тела в покритата с кал пустош от разбити сгради, смачкани коли и изкоренени дървета.

Водите потопиха гъсто населен район от шест квадратни километра (2,3 квадратни мили) в Дерна, нанасяйки щети на 1500 сгради, от които 891 бяха напълно разрушени, според предварителен доклад, публикуван от правителството на Триполи въз основа на сателитни изображения.

„Израснахме тук, израснахме тук... Но започнахме да намразим това място, започнахме да намразим това, в което се е превърнало“, каза един опечален жител на Дерна, Абдул Уахаб ал-Масури.

Булдозери разчистиха пътища от кал, включително в джамия, където във въздуха се носеше неприятна миризма и една жена се молеше за деца и внуци, убити в бедствието.

Сред хаоса истинският брой на загиналите остана неизвестен, с неизброими броя отвлечени в морето.

Министърът на здравеопазването на източната администрация на разделената страна, Осман Абделджалил, каза, че сега е потвърдена смъртта на 3283 души в Дерна.

Либийски служители и хуманитарни групи обаче предупредиха, че окончателният брой може да бъде много по-висока.

Полеви болници

Екипи за спешно реагиране и помощ са разположени от страни, включително Египет, Франция, Гърция, Иран, Русия, Саудитска Арабия, Тунис, Турция и Обединените арабски емирства.

Петима членове на гръцки спасителен екип бяха убити, когато автомобилът им се сблъска с кола на либийско семейство на пътя Бенгази към Дерна в неделя, казаха официални лица. Трима членове на семейството също загинаха.

Египет изпрати хеликоптероносач до източната военна база Тобрук, за да служи като полева болница с повече от 100 легла, съобщиха египетските медии.

Франция създаде полева болница в Дерна.

В понеделник ООН, която отправи спешен призив за над 71 милиона долара, заяви, че девет от нейните агенции предоставят помощ и подкрепа на оцелели.

Европейският съюз съобщи, че отпуска 5,2 милиона евро (около 5,5 долара милиона) като хуманитарно финансиране за Либия, с което общата помощ на ЕС досега надхвърли 5,7 милиона евро.

Пред лицето на трагедията съперничещите си либийски администрации изглежда засега са оставили настрана различията си след призивите за сътрудничество в помощта усилия.

Либия е разделена между две съперничещи си правителства – подкрепяна от ООН администрация в столицата Триполи и друга в засегнатия от бедствието изток – след подкрепеното от НАТО въстание преди 12 години.

В понеделник Триполи- базираното правителство заяви, че е започнало работа по временен мост над реката, която пресича Дерна.

Експертите на ООН обвиниха високия брой смъртни случаи на климатични фактори, тъй като Средиземноморският регион беше задушен от необичайно горещо лято, и на наследството от Либия война.

(ФРАНЦИЯ 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР