Протести избухнаха в САЩ, след като полицията в Мемфис публикува

...
Протести избухнаха в САЩ, след като полицията в Мемфис публикува
Коментари Харесай

Заложен е животът на невинни хора. Протести в САЩ заради случай на полицейско насилие

Протести избухнаха в Съединени американски щати , откакто полицията в Мемфис разгласява фрагменти от задържането на мъж, спрян за инспекция на пътя, на които се вижда полицейско принуждение. Три дни след ареста мъжът е умрял.

Първоначално полицията сподели, че 29-годишният Тайър Никълс е бил спрян на 7 януари по съмнение за неразумно шофиране, което след това не беше доказано. На публикувания видеозапис се вижда по какъв начин петима служители на реда ритат и удрят Никълс с палка, а по-късно го влачат по земята, с цел да го подпрат на полицейската кола. Минават повече от 20 минути до идването на колата за спешна помощ, заяви Би Би Си.

Както Никълс, по този начин и петимата полицейски чиновници са цветнокожи. Полицаите са уволнени, а в четвъртък им бяха повдигнати и обвинявания в ликвидиране от втора степен.

" Има някои неясноти в този случай. Някой не е съумял да включи камерата, инсталирана на униформата. Някой не е употребявал радиостанцията, с цел да каже, че стопира кола, която кара неразумно. Няма запис от сходен разговор. Това нормално ревизираме - дали и по кое време колата е спряна, докладвано ли е за това ", сподели Серелин Дейвис , шеф на полицията в Мемфис.

Видеозаписът от ареста на умрелия мъж беше оповестен в петък вечерта и провокира митинги с претенции за правдивост и с апели против полицейската грубост в Мефис и други американски градове, измежду които Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Сан Франциско.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън заяви, че е разговарял с майката на Тайри Никълс и е поднесъл съболезнованията си. Той сподели още, че са нужни законодателни принадлежности, които да доведат до промяна на полицията.

" Какво е заложено - преди всички животът на почтени хора. Това първо. Второ - това има доста общо с имиджа на Америка. С това дали сме страната, която споделяме, че сме, че сме страната на закона и реда, което значи, че можем да протестираме спокойно и да оставим съда да си свърши работата ", сподели Байдън.

Случаят за следващ път повдига въпроса с несъразмерната приложимост на мощ от страна на полицията в Съединени американски щати. През 2020 година различен смъртен случай след арест - този на Джордж Флойд възроди дебата за " милитаризирането " на органите на реда в страната. Според критиците на полицията тя се нуждае от сериозна промяна, тъй че да се понижи броят на съдбовните случаи след арести.

През годините силите на полицията в цялата страна се снабдяват с боен клас екипировка като димни гранати и снайпери, а в образованието на служителите на реда се включват и детайли от подготовката на бойците. Това възприятие за " милитаризираност " се трансформира и в притегателна мощ за искащите да се причислят към полицията измежду хилядите завърнали се ветерани, които са били на работа в Ирак и Афганистан.

Полицейските спецчасти (SWAT), които в предишното най-често са употребявани при заложнически обстановки или при дейни престрелки, в този момент се занимават с рутинни проблеми като претърсвания за опиати. В отчет на Съюза за американски цивилен свободи (ACLU) от 2014 година се споделя, че по този метод излишно се заплашват жителите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР