Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на

...
Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на
Коментари Харесай

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно

Протести избухнаха в разнообразни градове в Украйна поради неналичието на отопление в сезон, когато температурите падат внезапно. Стотици хиляди украинци остават на студено, учебни заведения и детски градини бяха наложително затворени, а лечебни заведения работят в стеснен режим. Голям митинг е плануван през днешния ден и в Киев.


В митинг против неналичието на парно в Кривой рог локални поданици се пробваха да окупират локалната газова компания, а в град Смела в Централна Украйна недоволни блокираха подстъпите на града.
Жителка на Смела: В жилищата ни е 8-9 градуса. Какво да вършим с дребните деца?
В болничното заведение, която беше затворена поради ниските температури, сестрите се топлят с бутилки гореща вода. Подобна е обстановката и в детските градини.
Валентина Олинюк, шеф на детска градина: Децата ги завиваме с по две одеала. На всяко даваме и пластмасова бутилка гореща вода, с цел да се топли. Пуснали сме и електрически радиатори в спалнята и в игралната зала.
В тежка обстановка без отопление са към 1 милион души в минимум 6 града, измежду които Кривой рог и Херсон. В Смила и Шепетовка е оповестено изключително състояние. Училища и лечебни заведения краткотрайно не работят.

До рецесията се стигна, откакто държавната газова компания " Нафтогаз " отхвърли да подпише нови контракти за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили задълженията за газ. Това отсрочи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и откакто цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново покачване се чака и от 1 декември.

Кризата с парното евентуално ще сътвори спомагателни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на акцията за президентски избори. Днес се чакат нови митинги поради неналичието на парно пред централата на " Нафтогаз " в Киев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР