Протести избухнаха в няколко страни часове след като въздушен удар

...
Протести избухнаха в няколко страни часове след като въздушен удар
Коментари Харесай

На живо: Гневът избухва след болничната стачка в Газа, докато арабските лидери отменят срещата на върха на Байдън

Протести избухнаха в няколко страни часове откакто въздушен удар удари болница в град Газа, убивайки минимум 500 души, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето. Междувременно както палестинският президент Махмуд Абас, по този начин и йорданският крал Абдула II анулираха планувана среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Аман. Прочетете нашия блог онлайн за всички най-нови актуализации. Всички часове са парижко време (GMT+2).

1:18 сутринта: Байдън „ засегнат “, приканва екипа за национална сигурност да дефинира какво се е случило

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели във вторник, че е „ засегнат и надълбоко тъжен “ от смъртоносната детонация в болница в Газа, за което Хамас и Израел си размениха виновността.

Байдън беше „ наредил на моя екип по национална сигурност да продължи да събира информация какво тъкмо се е случило “, добави той в изказване

1:13 сутринта: Шефът на Организация на обединените нации „ ужасяващ “ от Газа въздушен удар

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш беше „ ужасяващ “ от смъртоносния удар против болница в Газа, оставил минимум 200 жертви, сподели той в обява в обществените медии във вторник.

„ Моят сърцето е със фамилиите на жертвите. Болниците и медицинският личен състав са предпазени от интернационалното филантропично право ", сподели Гутериш в известието на X, някогашен Twitter.

12:55 ч.: Гневни митинги пред френското и английското посолства в Техеран

Стотици протестиращи се събраха пред английското и френското посолство в Техеран в ранните часове на сряда, сподели сътрудник на AFP, до момента в който районният яд нараства поради смъртоносния удар против болница в Газа.

„ Смърт за Франция и Англия “, викаха протестиращите, хвърляйки яйца по стените на комплекса на френското посолство в иранската столица.

12:07 ч.: Срещата на върха на Байдън с арабските водачи е анулирана след въздушен удар в Газа

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отсрочи визитата си в Йордания след гибелен удар против болница в Газа и ще отиде единствено в Израел по време на пътуването си в Близкия изток, заяви Белият дом във вторник.

Байдън реши след „ консултация “ с краля на Йордания Абдула II и „ в светлината на дните на печал ", разгласен от палестинския президент Махмуд Абас, който трябваше да участва на срещата на върха дружно с президента на Египет, се споделя в изказване на Белия дом.

" Президентът изпрати най-дълбоките си съболезнования за почтените животи, изгубени в детонация в болница в Газа и пожела бързо възобновяване на ранените “, се прибавя в изказването.

12:03 ч.: Френският президент Макрон споделя, че „ нищо не може да оправдае “ насочването към цивилни

Френският президент Еманюел Макрон сподели „ нищо може да оправдае насочването към цивилни " след гибелен удар против болница в Газа и прикани за филантропичен достъп до крайбрежната линия " без закъснение ".

" Нищо не може да оправдае удар против болница. Нищо не може да оправдае насочването към цивилни. Франция осъжда нападението против болничното заведение Ал-Ахли Араби в Газа, което аргументи толкоз доста палестински жертви. Мислим за тях ", написа той в X, някогашен Twitter. „ Хуманитарен достъп до линията Газа би трябвало да бъде отворен неотложно. "

 

Ключови събития от вторник, 17 октомври:

въздушен удар против болничното заведение Ахли в град Газа е довел до гибелта на минимум 500 души, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

Израелските отбранителни сили отхвърлиха, че това са техните ракети, като вместо това упрекнаха Ислямския джихад. Организация на обединените нации, африканските Съюзът и Франция осъдиха въздушния удар.

 

Прочетете нашия блог, с цел да видите по какъв начин се развиха събитията от деня. 

(FRANCE 24 с AFP, AP и Reuters)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР