Стотици протестират срещу либийските власти в опустошената от наводнение Дерна

...
Протести избухнаха в източния либийски град Дерна с местни жители,
Коментари Харесай

Протести избухнаха в източния либийски град Дерна с местни жители, настояващи за отстраняването на управляващите, седмица след като проливен дъжд причини срутването на два язовира, помитайки цели квартали в Средиземно море и убивайки хиляди.

Демонстрантите изляха гнева си срещу официални лица, включително председателя на базирания в източната част на либийския парламент Агила Салех, пред джамията Сахаба. Видеоклипове, разпространявани в социалните медии, показват как протестиращи се катерят върху златния купол на джамията Сахаба, забележителност на Дерна, скандират антиправителствени лозунги и пеят: „О, моя родино… Ще останем тук, докато болката изчезне“.

Седмица след катастрофалното наводнение и докато незабавното издирване на оцелели започва да приключва, гражданите на Дерна се сблъскват с нови ужаси, от огнища на водни болести до противопехотни мини, изместени от дъждовете.

Протестите в понеделник отбелязаха първите големи демонстрации след наводнението, тъй като гражданите се опитват да държат отговорни лидерите в разделената страна за спукването на язовирите, които някои смятат, че е можело да бъдат избегнати.

Протестиращите призоваха за отстраняването на Агила Салех, председател на базирания в източната част на либийския парламент. Протестиращите призоваха за отстраняването на Агила Салех, председател на базирания в източната част на Либия парламент. Хусам Ахмед/АФП/Гети изображения Протестиращ утеши свой приятел, който загуби членовете на семейството си в наводненията. Протестиращ утеши техен приятел, който загуби членовете на семейството си в наводненията. Зохра Бенсемра/Ройтерс

Пълният мащаб на бедствието все още не е ясен, като хиляди хора все още са в неизвестност. Въпреки че официалните лица са посочили много различни смъртни случаи, ООН потвърди най-малко 3985 смъртни случая.

По-късно вечерта протестиращи подпалиха къщата на човека, който беше кмет на Дерна по време на наводнението, Абдулменам ал-Гаити, каза неговият офис мениджър пред Ройтерс.

Хичем Абу Чкиуат, министър в източнолибийското правителство, каза, че Гаити е бил отстранен от поста си. Ройтерс не можа веднага да се свърже с Гаити за коментар.

Изблиците на гняв може да се разпространят отвъд Дерна. Някои протестиращи пред джамията Сахаба призоваха „хората на Бенгази“, втория по големина град в Либия, да „излязат и да се присъединят към протеста“.

Уязвимостта на Либия към екстремни метеорологични условия се увеличава от дългогодишния политически конфликт, който е свидетел на продължила десетилетие борба за власт между две враждуващи администрации.

Подкрепяното от ООН правителство на националното единство (GNU), водено от Абдулхамид Дбейбех, седи в Триполи в северозападна Либия, докато източният му съперник се контролира от командира Халифа Хафтар и неговата Либийска национална армия (LNA), които подкрепят базирания в изток парламент начело с Осама Хамад.

Дерна, която се намира на около 300 километра (190 мили) източно от Бенгази, попада под контрола на Хафтар и неговата източна администрация.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР