Протести. Дума: И българите в чужбина искат оставка на Борисов-3

...
Протести. Дума: И българите в чужбина искат оставка на Борисов-3
Коментари Харесай

И българите в чужбина искат оставка на Борисов-3; Нов арест по делото за тайните фабрики с цигари, пуснаха Лидка Скалата

Протести.

" Дума ":

И българите в чужбина желаят оставка на " Борисов-3 "

Хиляди българи от страната и чужбина стачкуваха пред Народното събрание с искане за оставка на държавното управление. Те настояха за директна народна власт посредством национални и локални референдуми, а след оставката на държавното управление да се сформира временен кабинет за 9 месеца, да се свика Велико Народно заседание, което да промени Конституцията. Протестът под наслов " Оставка, съд и промяна на системата " мина при засилено полицейско наличие.

Организаторите оповестиха, че митингът ще продължи три дни, а през днешния ден ще има шествие, което ще приключи пред Министерския съвет.

На 26 септември пред централата на Еврокомисията в Брюксел протестиращите ще внесат петиция, в която разказват тревожното положение на България.

Арести.

" 24 часа ":

Нов арест по делото за тайните заводи с цигари, пуснаха Лидка Скалата

Мъж на 60 година от Горна Оряховица е арестуван по делото за тайните заводи за цигари, разрушени от 24 август насам. Той е махленски за присъединяване в проведена незаконна група, държала акцизни артикули без бандерол - нарязан тютюн и цигари. С него упрекнатите стават 25. Към момента 23-ма са пуснати на независимост - 19 са с парични гаранции, а 4-ма - под домакински арест.

В петък спецпрокуратурата влезе в заведения и офиси на трета фамилия на огромен предприемач - на Евлоги Станоев - Голямата Бирма. До публицистичното привършване на броя през вчерашния ден той не бе арестуван. Министерство на вътрешните работи го търси за разпит дружно със синовете му - Антон и Георги - Малката Бирма. Ако тримата не се явят непринудено, те може да бъдат оповестени за общонационално и интернационално търсене.

Здравно обезпечаване.

" Сега ":

Падането на монопола на НЗОК вървяло с 2% по-висока вноска

Единият от двата готови от здравното министерство разновидности за нов здравен модел - този с цялостна демонополизация на здравната каса, също планува увеличение на данъчно-осигурителната тежест. При разновидността с няколко каси, които да поемат главния пакет, който в този момент е грижа единствено на НЗОК, би трябвало да има и растеж на здравната вноска с 2%. Това заяви clinica.bg, базирайки се на план, показан от здравното министерство на лекари и фармацевти.

Моделът с рухване на монопола на НЗОК е желан от министъра на финансите Владислав Горанов, до момента в който Министерство на здравеопазването счита за по-удачен разновидността, при който се вкарва наложителна спомагателна застраховка в частните фондове от 12 лева на месец, а НЗОК остава наложителна за всички. Тя обаче ще поема единствено лекуване до 700 лева, като 15% от него ще се заплащат от пациента. Частните застраховки пък ще покриват лекуването над тази сума.

Преброяване.

" Монитор ":

160 лв. санкция, в случай че отсвирим преброителите

Глоба от 160 лв. грози всеки жител, който не даде нужните данни на преброители и контрольори. Това е записано в Закона за преброяването на популацията и жилищния фонд, пуснат за публично разискване преди дни.

Самото премерване ще се направи от Национален статистически институт и е планувано за времето от 22 януари до 15 февруари 2021 година. За задачата обаче е необходим специфичен закон, който да регламентира всички елементи, включително какви данни ще се събират и какви ще са глобите.

Така от жителите с изключение на персонални данни като име, ЕГН, дата на раждане, пол ще се желае още адрес, поданство, фамилно състояние и какви са връзките в семейството, броя на децата. Наред с това ще се търсят и данни за етническата ни група, вероизповеданието, майчин език, просветеност, обучение, специалността и трудовия статус.

Хляб.

" Сега ":

Хлябът стартира да нараства

Хлябът нарастна в няколко града на страната, в това число и София, заяви Дир бг.. За покачването предизвестиха преди дни браншови структури и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 %, а в Пазарджик нарастването на хлебните произведения е с 30 стотинки. В столицата дребните фурни подвигнаха цените още преди няколко дни. Повечето с 10%, само че има и такива, които желаят и по 20% над досегашната цена. Те обаче оферират специфични типове самун, които и преди този момент костваха много над елементарния. Големите заводи-хлебопроизводители към този момент държат едровите си цени, само че и при тях повишаването на природен газ, зърно и брашно няма по какъв начин да не се отрази. Големите зърнопроизводители признават, че новата годишна продукция е с нова цена. Ако на тържищата до преди два месеца звук пшеница е коствала 300 лв., в този момент тя се търгува за 350.

" Вследствие на аномалии в разнообразни райони на Европа и света имаме по-малко произвеждане, международните тържища реагираха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР