Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ се проведе днес в македонския град

...
Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ се проведе днес в македонския град
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протест срещу новото име на Македония

Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ се организира през днешния ден в македонския град Битоля . Протестът е против контракта сред Гърция и Македония, който по-рано в неделя бе подписан от външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс.
 Борисов поздрави Ципрас и Заев за контракта за името на Македония  Атина и Скопие подписаха историческия контракт за името на Македония
Денят и мястото на митинга не са определени инцидентно - Битоля е " бастион " на опозиционната партия, а на тази дата се навършват 28 години от основаването ѝ. 

Според електронното издание " Курир " в митинга са се присъединили към 20 хиляди души - главно поддръжници и членове на партията, само че също и граждани, които се опълчват на политиката на ръководещото държавно управление.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски  произнесе тирада жителите, в която назова подписаният контракт " срамно дело ", оповестява " Фокус ".

„ На този ден всички бяхте на историческата среща, когато бе образувана партията. Част от целокупната македонска беше с отворени очи и уши, на които се основава нашата партия. На този ден бяха основани локалните комитети на ВМРО-ДПМНЕ, самостоятелната страна и лична войска, валута и всичко, което значи суверенната страна. Уважение за жителите, които тогава помогнаха за построяването на самостоятелността на страната. Също и за македонците, дали животите си за концепцията за свободна Македония. Можем да изберем по какъв начин да живеем, наясно съм, че очите на обществеността са ориентирани към нас поради всички несгоди, които замисля тази ненародна власт. ВМРО-ДПМНЕ вееше знамето и се сблъскваше с проблемите през това време. Ние имаме вяра в самостоятелна и свободна Република Македония “, съобщи Мицковски, представен от " Фокус ".

Той дефинира подписването на контракта като " срамна капитулация на Македония ".

„ Това прелива чашата, не може повече по този начин. Това са съществени исторически времена. Покрай безпаричието, безработицата и неприятните условия в опазването на здравето и образованието, се сблъскваме с най-голямото изменничество, което може да ни се случи. Подписаха контракта за смяна на нашето конституционно име. Докато Заев се снима, на юг честват. Не спирайте да употребявате името Македония. Македония е главната причина за всеки наш ход и интензивност. Нашите предшественици са дали животите си за самостоятелна Македония.  Ето това е било битка за човешките права. Без разлика от етническата принадлежност, Македония основава мъченици и герои. ВМРО-ДПМНЕ е общ покрив, под който живеем всички “, сподели още Мицковски.

Протестното шествие на опозиционната партия потегли с погребални песни и стихове от панахиди. Начело на протеста  беше поведен от транспарант с откъс от Тодор Александров : " Организацията е народът и народът е организацията ". Те носеха и кръст, на който написа " Република северно от Македония ".

Има единствено една вистина
Има единствено една МАКЕДОНИЈА #ВидиВиди Протест, Битола 13.06.2018
Плоштад Магнолија
Република Македонија ерга омнес
Republic of Macedonia Erga Omnes
Protest, Bitola pic.twitter.com/c2zf8A8qHH
— Види Види (@1VidiVidi) June 13, 2018
Има и портрети на упрекнатите за нападението против Народното събрание на 27 април Никола Митровски и Александър Василевски , които откогато се предадоха сами на полицейско-съдебните органи, са в ареста.

Демонстрантите оставиха кръста пред постройката на общинската организация на ръководещия Социалдемократически съюз и продължиха към градския площад.

При сходен митинг в Гърция през днешния ден се стигна до вълнения и блокиране на пътища, оповестява БНР. Според националното радио протестиращи са блокирали пътищата в региона на гръцкото село Псарадес . Полицията е спряла група протестиращи, които пробваха да доближат до мястото на формалната гала по подписването на контракта сред Гърция и Македония.

Общо 80 рейса с протестиращи от Солун и други градове от Северна Гърция дойдоха през днешния ден в региона. Те шестваха, носейки алегорична бесилка и черни флагове като знак, че с дейностите си гръцкият кабинет погребва страната.

По данни на полицията, няколко стотин протестиращи в село Бигла са блокирали пътя към най-големия град в региона на Флорина. По-рано до конфликти в региона на селцето Писодери група протестиращи опита да пробие полицейския кордон, с цел да доближи до Псарадес. Органите на реда съумяха да ги спрат със мощ и сълзотворен газ .



______

С подписания през днешния ден контракт се поставя завършек на 25-годишния спор за името на Македония. Договорът планува ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните.

Protest in #Bitola, #MACEDONIA - #OurNameIsMacedonia! Протест во #Битола, #МАКЕДОНИЈА - #НашетоИмеЕМакедонија! pic.twitter.com/ZYMSP2sgmM
— Macedonian HR (@mhrmi) May 14, 2018
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР