Протестът в Габрово, втори ден Засилено присъствие на силите на

...
Протестът в Габрово, втори ден Засилено присъствие на силите на
Коментари Харесай

Засилено присъствие на полиция и жандармерия през нощта по улиците на Габрово

Протестът в Габрово, втори ден Засилено наличие на силите на реда по улиците на Габрово през нощта. Мерките са взети след опита на протестиращи да нахлуят на ул. " Батак ", където живеят роми. Как се стигна до това?

 Протестът Снимка: Дарик
Част от протестиращите в Габрово се насочиха от площад Възраждане към комерсиалната улица, минаха през тази част от града и потеглиха към
гарата. Това стана след приключването на митинга на площада и след опитите на вицепремиера Томислав Дончев и кмета Таня Христова да беседват с протестиращите. Опит, защото за диалог и дума не можеше да става – двама души против над 1000, значително от които желаеха оставките им. 
   
 
Публикувахте от в Четвъртък, 11 април 2019 година

 
Протестът в Габрово: кметът Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев
Публикувахте от в Четвъртък, 11 април 2019 година
Участниците в шесвието, които потеглиха след митинга, несъмнено вършиха усещане с възрастта си – много младежи имаше в него, изключително измежду тези, които поведоха групата. Вероятно към 400-500 души участваха в това шествие. Впрочем хората, с които разговарях, а те бяха от средата и края на веригата, не знаеха нито къде отиват, нито какво следва.

 Дарик Протестът в Габрово
Това стана ясно малко по-късно, когато водачите се пробваха да отидат към улица Батак в Габрово, където живееят много роми. Жандармерията не позволи това да се случи, при прекъсването е потърпевш кореспондент от ямболска медия.

От улица " Батак " до гарата в Габрово има няколко жандармерийски автомобила, по централните улици също. Прави усещане съществуването на повече полиция от нормално. Пред постройката на Съда са позиционирани много сили на реда.

Към 22 часа сред въпросната улица " Батак " и моста Игото в Габрово се виждаха групички от младежи – от по пет до 10, които се оттегляха.

Дарик радио излъчи в централната си емисия вести изказването на Венцислав Иванов – 31-годишният чиновник в магазин 2+2 в Габрово, който бе пребит от тримата ромии за чиято отбрана протестиращите се афишират. Утре в районната стратегия на Дарик за Габрово, Велико Търново и
Русе ще излъчим огромно изявление, в което той споделя, че от дете е живял с роми, има другари роми, доста роми са го подкрепили след побоя.



Венцислав приканва да не се позволяват ексцесии на етническа основа. По думите му не трябва да страдат хора, които нямат нищо общо с сегашния случай.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР