Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва.

...
Протестът на медицинските сестри не е насочен към когото трябва.
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Протестът на сестрите не е насочен към когото трябва, с МЗ не сме им работодатели

Протестът на медицинските сестри не е ориентиран към който би трябвало. Министър Ананиев не е шеф на тези хора и НЗОК също не е шеф. Протестите минимум би трябвало да бъдат към тях. Това съобщи шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев пред бТВ. “Истина е, че министърът е шеф на шефовете на лечебните заведения, в които работят тези хора, и той би трябвало да поправи грешките на своите прародители, които неглижираха години наред това, че избрани лечебни заведения образуваха големи загуби и не последваха ограничения по отношение на управлението на тези болници”. По думите му, първият ход би трябвало да бъде подобен, че това управление на болница, което не може да обезпечи възнаграждение обективно по отношение на размера и качеството на медицинските действия, би трябвало да си върви.

По думите му това е трудово-правен спор. " Във всеки трудов контракт има шеф и служащ. В случая служащите стачкуват срещу това, което написа в договорите им. Проблемът е за какво те не стачкуват пред работодателя си, а отиват да стачкуват пред Министерски съвет. Още отсам има неправилна стъпка. Естествено, че в тази обстановка, в тези времена и в този месец желаят доста хора това да го употребяват – дали ще са политически лица, синдикати – различен въпрос”.

По тематиката за 50-те млн. лева за заплати на сестрите, Дечев изясни, че “никой не е взел и никой не е дал на пари на касата “. “Тези, които дават в НЗОК, са само такива като вас, мен и 6.5 млн. българи и бюджетът на касата се образува не от това кой е дал, а от тези 6,5 млн., които си внасят вноските. Държавата естествено също взе участие, осигурявайки избран контингент от тези 6.5 млн. - пенсионери, чиновници, само че не взе участие с пари в кеш. През последните години страната се намесва интензивно в увеличение на приходната част посредством Национална агенция за приходите, т.е. обезпечава условия тези вноски да се събират в по-голям процент”, сподели той.

Дечев е изумен от решението на държавното управление

“Здравната каса заплаща медицински действия, които се регистрират от всяко лечебно заведение, с което тя има контракт. Цените, по които се заплащат тези действия, се дефинират на база годишни договаряния с БЛС, това е простичката философия на нещата. Такива договаряния започнаха да се водят още от месец март за повишение на цени на избрани клинични пътеки, защото в НЗОК имаше спомагателен запас, не беше употребен целият запас на Касата и даваше опция в порядъка на към 50 млн. лева да се покачат цени на клинични пътеки, които по общо мнение на договарящите, бяха със занижени цени. Тези 50 млн. бяха избрани от Надзорния съвет на Касата доста във времето преди да се появи предлагането тези 50 млн. да бъдат дадени от бюджета на страната. Тоест тези 50 млн., които бяха избрани да се дадат от бюджета на страната, нямат нищо общо с тези 50 млн., за които преговаряхме с БЛС. Когато започнаха митингите, късната пролет, съответстваха двата процеса – митингите по отношение на преговора, който се водеше. И защото се оказа и то се знаеше авансово, аз се чудя по какъв начин се позволи това нещо – тези пари няма по какъв начин да се дадат от бюджета на страната. Няма технология, по която това да стане “, сподели Дечев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР