Протестът на адвокатите ще продължи до отмяната на текста за

...
Протестът на адвокатите ще продължи до отмяната на текста за
Коментари Харесай

Протестите на адвокатите ще продължат

Протестът на юристите ще продължи до анулацията на текста за тях в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Това сподели някогашният министър на вътрешните работи и понастоящем юрист Емануил Йорданов пред " Фокус ".
Недоволството на юристите бе провокирано от признатата законова корекция, съгласно която юристите се задължават да дават информация за клиентите си на ДАНС. Новите отговорности ще нарушат и Конституцията, и Закона за адвокатурата, сподели още Йорданов.
„ Смисълът на адвокатската специалност допуска по-голяма конфиденциалност на връзките сред юрист и клиент. Законът за адвокатурата не разрешава да бъдат подслушвани и записвани такива диалози. Същият Закон прогласява, че даже да се направи запис, той не може да бъде употребен пред съда. Изведнъж се явяват някакви неграмотници, които одобряват законов текст, съгласно който юристът, когато научи нещо от клиента си, би трябвало да отиде и да го „ наклепа “ пред ДАНС или пред който би трябвало още. Това е юридически нон-сенс “, изясни юристът.
Емануил Йорданов добави, че в случай че новите разпореждания са ограничения против прането на пари, е трябвало да се изиска разбор, какъв брой каузи са водени в България за пране на пари и какъв брой от тях са имали сполучлив край. Не може да се одобри законов текст без обикновен разбор на практиката, която съществува, заключи юристът. Той посочи, че заведените каузи за пране на пари у нас са малко, а приключилите с присъда – още по-малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР