Протест заради унищожена от градушките реколта на производители от 15

...
Протест заради унищожена от градушките реколта на производители от 15
Коментари Харесай

Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско

Протест поради унищожена от градушките годишна продукция на производители от 15 пловдивски села. Те винят управляващите повече от природата в този случай, тъй като след градушката стана ясно, че противоградните ракети в този миг са били спрени поради кацането на натовски аероплан в Пловдив. Днес част от унищожената годишна продукция беше изсипана край пътя. Протестиращите производители желаеха ясни задължения от страната на страната и 100 % компенсации за всички.

Стопаните изсипаха край пътя Карлово- Пловдив част от унищожената си продукция. Макар, че преди дни те се срещнаха със земеделския министър Христо Бозуков, който им даде обещание компенсации, през днешния ден напрежението ескалира още веднъж.

Ето я стоката, в този момент я изсипваме тук, на кръстовището на гара Калояново, идващият път, всички производители, които сме тук, в случай че нямаме явен механизъм по какъв начин ще бъдем подкрепени, да не ни спрат обвързаното подкрепяне и да бъдем обезщетени по някакъв метод, с цел да може да продължим идната година да работим, тази стока ще бъде пред Народното събрание, сподели Живко Здравков от село Дълго поле.

Някои от производителите изтегляли подадените към земеделските служби молби за компенсации.

Ние нямаме никакви съответни отговори, изобщо не сме наясно тези заявки, които минаха и ни описаха вредите какво ще се случи с тях, сподели Галина Чернева от село Ръжево Конаре.

На 100% ми е всичко. Въпреки че имам писано на 80-90, сподели Данчо Борилов от село Калековец.

В 12 часа на обяд протестиращите блокираха пътя Пловдив-Карлово, край разклона за община Калояново, като стопираха придвижването за половин час.

Не е главният проблем градушката, главният проблем е човешки фактор. Човекът, който забрани обработването на облаците в същия ден. Независимо какво е било - самолети, прелитащи, кацащи... Всяко едно нещо е можело да бъде пренасочено, с цел да се избегне тази покруса при нас, сподели Георги Шиков от село Ръжево Конаре.

Производителите обявиха, че няма по какъв начин да платят на служащите си и те към този момент ги напущат, с цел да търсят работа в чужбина.

Искаме да ни бъдат изплатени разноските на 100%, с цел да можем да продължим да работим идната година, другояче сме обречени на гибел, сподели Живко Здравков.

От Министерството на земеделието през днешния ден разпространиха информация за опциите за обезщетение на потърпевшите от градушката стопани. За погашение на вредите ще бъдат употребявани схемата за подкрепяне по обвързаната поддръжка и по де минимис. Очаква се средствата да бъдат изплатени в края на тази година и през януари 2022.

Протестиращите производители на следващия ден ще се срещнат с президента Румен Радев.

Репортер: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР